Volledig scherm
Johnboy Willemse en - links - vriendin Patricia. © Jeroen Appels/Van Assendelft

Extreemrechtse Ravensteiner 'is gek, maar verder wel oké'

RAVENSTEIN - "Johnboy is gek, maar verder wel oké." Dat zegt Ravensteiner Gerard Broers over zijn straatgenoot Johnboy Willemse, de man die voor komende zaterdag een anti-asielzoekersprotest heeft georganiseerd in Oss. Maar tegelijk ook niet te beroerd is zijn Somalische buurvrouw te helpen.

Broers woont maar een paar huizen van Willemse vandaan. Hij zegt het oneens te zijn met het extreemrechtse gedachtegoed van Willemse, maar constateert wel dat Willemse altijd bereid is om buurtgenoten te helpen. Zelfs zijn Somalische buurvrouw mocht dat onlangs ervaren, toen in haar achtertuintje een paar struiken moesten worden gerooid.

Willemse zegde vorige week - na twaalf jaar - zijn lidmaatschap van de Nederlandse Volks-Unie op, nadat hij in conflict was gekomen met leider Constant Kusters. Die wilde een duidelijk NVU-stempel drukken op de betoging in Oss, maar Willemse was daar niet van gediend.

De 36-jarige Willemse noemt zich nog altijd nationaal-socialist, maar voegt er aan toe dat hij 'geen blinde haat koestert tegenover buitenlanders'. Hij verwacht zaterdagmiddag zeker 150 man bij de betoging. NVU-leider Kusters denkt dat 'het niks wordt'.

In het Brabants Dagblad van donderdag 29 oktober een uitgebreid portret van de in Ravenstein geboren en getogen Willemse, eerder ook oprichter van het Verenigd Nederlands Arisch Broederschap.