Volledig scherm
Facebookpagina van de fictieve Mari de Groêt.

Fictieve Mari de Groêt groeit op Facebook uit tot bekende Ossenaar

OSS - Met botte bijl en in plat Ossisch hakt en haakt Mari de Groêt in op de Osse actualiteit. Het Facebookfenomeen bestaat dinsdag precies 1 jaar en schreef in die tijd 5.000 volgers bijeen.

Of beter: schreven. Want achter het pseudoniem Mari de Groêt gaan twee 21-jarige Ossenaren schuil. Zij bedachten het personage in de kroeg, googelden naar een geschikte foto en verzonnen een korte biografie. Die zegt eigenlijk alles over hun creatie: 'Ik zej Mari de Groêt, gemakt, geborre en getoogt in Oss, ik hou van zonnebanken, organon spuiten, zwoare sjek, pilskes en siliconen melkfabrieken.'

Horeca
In de bijna dagelijkse berichten op Facebook neemt De Groêt tal van zaken op de hak. Favoriet is de horeca, waar de 'stereotype Ossenaar' niet over raakt uitgepraat. Zo reageerde hij als volgt op het faillissement van Stadscafé de Ontmoeting: 'Nog ekkes en in Oss is allien nog mar dn brievenbus open, de ontmoeting. Sakkerju, doar heb ik wa voetstepkes stoan. De kerre daj ik doar dn wc heb stoan onderspeige kunde nie op 1 hand telle.' Het bericht kreeg 475 vind-ik-leuks.

Ossisch
Het ongenuanceerde geouwehoer van De Groêt maakt de tongen los op Facebook. Veel van de inmiddels duizenden reacties die hij kreeg, zijn in net zo'n plat Ossisch getypt als de platte berichten die er boven staan. Als het Facebookfenomeen één ding duidelijk maakt, is het wel dat het dialect leeft in Oss. Bij jong én oud, want de volgers zijn van alle leeftijden.

Toekomst
Hoe het verdergaat met Mari de Groêt? Hij wisselt binnenkort van profielfoto omdat Johan Beun niet heel blij is dat daarvoor zijn afbeelding is misbruikt. Verder denken de Mari's na over een mogelijk rubriekje op papier.

"Of dat er straks een boek ligt bij Derijks met de honderd beste Mari’s. Het belangrijkste blijft dat we mensen laten lachen”, zeggen de jongens achter de pagina dinsdag in het Brabants Dagblad, editie Oss en omgeving.

Oss, Uden e.o.