Volledig scherm
Broers Lambert (links) en Jan van Ochten aan de wandel, 25 december 1937. © Leo van den Bergh / Stadsarchief Oss

Foto's van Leo van den Bergh: eerst een boek, dan naar het museum

Do 9 nov: Met zijn linkerhand in zijn zak en zijn rechterarm om de schouder van broertje Jan maakt Lambert van Ochten op Eerste Kerstdag een wandeling door het Heschepad van 1937. Een aandoenlijk tafereel, kunstzinnig vastgelegd door fotograaf Leo van den Bergh. Niet voor niets siert dit beeld dan ook de cover van het fotoboek ‘Geboren fotograaf, Oss en de wijde wereld door de ogen van Leo van den Bergh’.

,,Geen idee meer waar we naartoe liepen, maar ik weet nog wel dat ik een marineblauwe jas droeg met koperen knopen”, vertelt grote broer Van Ochten, inmiddels 86 jaar oud. Broer Jan, het andere 'covermodel', is helaas overleden. ,,Maar we wisten niet dat we op de foto werden gezet, hoor. Het was heel spontaan”, aldus Van Ochten die donderdagmiddag aanwezig is bij de boekpresentatie in de Peperstraat.

Remy Reijs, kleinzoon van Leo van den Bergh, neemt het eerste exemplaar in ontvangst. Moeder – en dochter van Van den Bergh – Marie-Thérèse Reijs is trots op het boek. ,,Mooi dat het Stadsarchief dit heeft opgepakt. Jammer dat mijn vader het zelf niet meer heeft mogen meemaken, maar ja, zoiets gebeurt meestal pas na een overlijden van iemand.” Het talent voor fotograferen is wel in de familie gebleven. ,,Ja, mijn vader heeft zelfs mijn man aangestoken. En mijn zoon Remy maakt prachtige onderwaterfotografie.”

In het museum

De kunstwaarde van de zwart-witfoto’s zijn ook bij museum Jan Cunen niet onopgemerkt gebleven. ,,In februari 2018 zullen een aantal foto’s van Leo van den Bergh ook in het museum te zien zijn. Het past bij onze missie als museum om lokale verbinding te zoeken”, vertelt museumdirecteur Karin van Lieverloo die ook aanwezig is op de presentatie. ,,Deze foto’s zijn ook weer van die pareltjes van Oss. De beelden zijn pure poëzie.”

In het fotoboek zijn meer dan 250 foto’s uit de jaren dertig, veertig en vijftig van Van den Bergh vertegenwoordigd. Prachtige sneeuwfoto’s, verdwenen Osse gebouwen, unieke portretten en landschappen die doen denken aan een schilderij van Van Gogh. Het boek is vanaf 10 november voor 25 euro te koop bij het Stadsarchief en bij boekhandel Derijks.

Volledig scherm
De doop van P. Donder in de Sint Remigiuskerk in Lithoijen, 13 november 1941. © Leo van den Bergh / Stadsarchief Oss
Volledig scherm
Oss, gezien vanaf de Eikenboomgaard, 27 januari 1942. © Leo van den Bergh / Stadsarchief Oss
BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement