Volledig scherm
Protest in Oss tegen de vestiging van een mestfabriek. © Peter van Erp/BD

'Foutje in bestemmingsplan kan mestfabriek Oss das om doen'

OSS - Als de gemeenteraad van Oss weigert mee te werken aan reparatie van het bestemmingsplan voor bedrijventerrein Elzenburg, dan kan de provincie er geen mestfabriek toestaan. Dat schrijft actiegroep Geen Mestverwerking in Oss aan de politieke partijen in de raad. Hun constatering wordt onderschreven door raadslid Iris van Dinther (PvdA).

De gemeente Oss staat formeel aan de zijlijn bij de vergunningprocedure voor de grote mestverwerkingsinstallatie aan de haven. De provincie heeft de touwtjes in handen en wil de mestfabriek op de Elzenburg vestigen. Maar nu is er een kleine onvolkomenheid in de digitale versie van het bestemmingsplan voor het terrein ontdekt. Deze versie is wettelijk gezien leidend. Op een verbeelding vallen de kades van OOC Terminals buiten de geluidszone van de Elzenburg. Dat betekent dat er geen 'geluidsruimte' voor nieuwe bedrijvigheid is op deze plek.

Normaal wordt zo'n kleine omissie zonder discussie gecorrigeerd door de gemeenteraad. Maar nu kan het een wapen worden om de komst van een mestfabriek tegen te houden. De actiegroep hoopt dat de raad deze kans grijpt.

Oss, Uden e.o.