Volledig scherm
De Veluwse Hunt in actie in Milsbeek tijdens een eerdere slipjacht. © Theo Peeters

Galopperende paarden en spoorzoekende jachthonden in Lithse polder

OSS - Het poldergebied van de voormalig gemeente Lith is zaterdag het decor van een slipjacht. Ruiters en een meute jachthonden van slipjachtvereniging De Veluwse Hunt gaan het kunstmatige spoor van een vos volgen.

Om 12.15 uur verzamelen de deelnemers zich bij De Leeuwerik aan de Gewandeweg in Lithoijen. Na het startsignaal op de jachthoorn gaat de stoet op zoek naar het reukspoor. Het geluid van de honden zal tot ver in de omgeving zijn te horen. De slipjacht heeft een totale lengte van ongeveer twintig kilometer. 

De leden van De Veluwe Hunt zijn al weken druk met de organisatie van dit enorme jachtspektakel. Diverse boeren en landeigenaren in de Osse polder hebben hun land geheel belangeloos beschikbaar gesteld als jachtgebied voor de zware tocht waar de honden en paarden tientallen sloten en andere hindernissen moeten overwinnen.

Het spel wordt traditioneel besloten met de 'kill' omstreeks 16.30 uur op het land bij De Leeuwerik. De honden worden dan beloond met een heuse koeienpens. Met een seizoen dat loopt van oktober tot half maart is dit de eerste slipjacht van de Veluwe Hunt.