Volledig scherm
Het Willibrordusputje van Oss © John van Zuijlen

Geen discussie over Willibrordusputje ondanks historische missers

OSS - De vorige week op 86-jarige leeftijd overleden oud-wethouder en historicus Harry van Xanten legde in 1982 de basis voor het gemeentelijk monumentenbeleid van Oss. Daarmee werd een halt toegeroepen aan de sloopwoede van de jaren zestig en zeventig toen verschillende fraaie panden zonder probleem tegen de vlakte gingen.

Op de monumentenlijst van Oss staat vanaf het begin het Willibrordusputje. Daar zou Willibrordus in de achtste eeuw gedoopt hebben. Dat klopt niet weten we nu, maar eeuwenlang vonden er bedevaarten plaats naar het putje waar geneeskrachtig water in zou staan. Het oude putje is afgebroken, het nieuwe staat op de verkeerde plaats, Willibrordus is er nooit geweest. Maar als verwijzing naar de eeuwenlange Willibrordusverering in Oss hoorde het volgens Van Xanten op de gemeentelijk monumentenlijst. ‘Da putje moet op de lijst!’, zie hij en zo gebeurde het ook.

Historicus John van Zuijlen ontrafelt de mythe rondom het Willibrordusputje dinsdag 6 december in de rubriek Stille Getuigen in het Brabants Dagblad, editie Oss en omstreken.

Volledig scherm
Gedenksteen uit 1926 in het Willibrordusputje die verwijst naar een dopende Willibrordus. © John van Zuijlen
BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement