Volledig scherm
© Thinkstock

Geffen hangt vol met voldoende hartdefribillators

GEFFEN - In een jaar tijd heeft de Stichting AED Beheer Geffen ervoor gezorgd dat er zestien hartdefribillators (AED's) buiten hangen in het dorp. Ze zijn dag en nacht bruikbaar, zeven dagen per week.

Vorige maand meldde het Rode Kruis geschrokken dat er in den lande zo weinig AED’s 24 uur per dag en zeven dagen per week beschikbaar zijn. Het Rode Kruis riep bedrijven en instellingen op hun AED’s buiten op te hangen. In Geffen hebben ze dat probleem getackeld. Johan van Herpen richtte in juli 2015 met vier man de stichting op. Ze maakten ondernemers warm om hun AED’s buiten de poort te plaatsen. Zo staat de teller nu in totaal op zestien, inclusief gesponsorde exemplaren bij woonhuizen.

Vrijwilligers
In Geffen zijn honderd vrijwilligers aangesloten bij het alarmeringssysteem HartslagNu. Dat wordt in geval van nood door 112 ingeschakeld. Binnen een kilometer krijgen vrijwilligers een seintje plus cijfercode. Zaterdag houdt de stichting een informatiedag in de brandweerkazerne van Geffen, van 11 tot 15 uur. Daar gaat ook een film van zes minuten in ‘première’. Geffenaren die gereanimeerd zijn of hebben, vertellen.

Oss, Uden e.o.