Volledig scherm
© ANP

Gefopte autohandelaar uit Oss krijgt ook nog eens straf van RDW: 'Dit is onterecht'

DEN HAAG/OSS - Alsof de verkoop van een Peugeot hem nog niet genoeg ellende heeft gebracht kreeg een occasion-handelaar uit Oss ook nog de RDW op zijn dak. Maandag stapte de Ossenaar naar de Raad van State omdat hij het niet eens is met een zes wekende durende sanctie die de RDW hem heeft opgelegd.

Het begon twee jaar geleden toen een betrouwbaar ogende koper zijn Volkswagen Polo kwam inruilen voor een andere auto. De keus viel op een Peugeot die werd afgerekend met de inruilwaarde van de Polo en een bedrag. De eigenaar van de Polo had de autohandelaar echter een vals vrijwaringsbewijs gegeven voordat hij met de Peugeot naar buiten reed. 

Openbare weg

Dat kwam aan het licht toen de Ossenaar snelheidsbekeuringen uit Duitsland in de bus kreeg die hij niet kon thuisbrengen. Doordat er gefraudeerd was met de vrijwaring van de Polo had de RDW de verkochte Peugeot niet op naam kunnen zetten van de koper. De Peugeot was daardoor op papier in de bedrijfsvoorraad blijven zitten van de autohandel. Dat betekent dat de auto niet op de openbare weg mag komen. ‘’2.600 euro aan bekeuringen heb ik al moeten betalen voor dat Peugeotje’’, zei de Ossenaar.

Maar dat bleek niet alles. Bij de RDW vond men dat hij zijn bedrijfsvoorraad niet goed in de gaten houdt. De RDW zette het bedrijf voor zes weken uit de zogeheten erkenning bedrijfsvoorraad. De handelaar kan daardoor een tijd lang geen gebruik maken van een aantal gemaksregels zoals versnelde tenaamstelling van voertuigen en online registratiesystemen voor export en demontage. Een hoop gedoe en het kost tachtig euro per auto extra.

Zware sanctie

De RDW gaf het Osse autobedrijf een zware sanctie omdat in 2014 de regels al een keer waren overtreden. Toen zou een verkoopauto even geparkeerd zijn geweest buiten het bedrijfsterrein. Een agent had daar een proces-verbaal voor gegeven. ‘’Onterecht’’, zei de man maandag tegen de Raad van State. De auto stond op zijn bedrijf geparkeerd. De Raad van State vroeg zich af waarom de man hierover niet in 2014 aan de bel heeft getrokken. Uitspraak over zes weken.

Oss, Uden e.o.