Volledig scherm
© ThinkStock

Gemeente Oss wil hoogste opkomst van Brabant bij verkiezingen

OSS - Tijdens de laatste gemeenteraadsverkiezingen, twee jaar geleden, kwam nog niet de helft van de Ossenaren opdagen om te stemmen: 41,3 procent. Een aantal dat Frans Molenkamp van D66 somber stemt. Daarom presenteerde hij namens de Raadswerkgroep Opkomst Verkiezingen een programma met zes stappen dat van Oss de gemeente met de hoogste opkomst van Brabant moet maken.

„In theorie kan alles”, zegt Julien van Ostaaijen, bestuurskundige aan de Universiteit van Tilburg. „Tot een opkomst van honderd procent aan toe. Maar de praktijk is weerbarstig. Er zijn ongeveer 170 redenen te bedenken waarom mensen niet gaan stemmen.”

Het actieplan van Molenkamp bestaat uit zes punten. Wanneer ze allemaal uitgevoerd worden, kost dat de gemeente tonnen. Allereerst moeten er meer, en meer zichtbare stemlokalen komen. Als het even kan een verdubbeling van het huidige aantal van 37. Daarnaast moet er via sociale media, op scholen en tijdens een speciaal festival aandacht worden gevraagd voor verkiezingen. Ook politici zelf moeten meer van zich laten horen. Het meest ambitieus is misschien nog wel het plan om stemmers te belonen. Bijvoorbeeld met het uitvoeren van een project als de opkomst in een bepaalde wijk boven de zestig procent uitkomt. Op die manier zouden ook dorpsraden kunnen lobbyen voor een hoge opkomst.

Om het plan van Molenkamp te laten slagen, moeten bij de volgende verkiezingen 19.000 Ossenaren extra hun stem uitbrengen. Alleen zo komt Oss aan een opkomst boven de 67,7 procent, het percentage dat de gemeente Aalburg de vorige keer noteerde, het hoogste van de provincie.