Volledig scherm
Centrumplan Wal Kwartier, met rechts het UIThuis. © Sandra Van De Laar

Gemeente Oss wil zélf eigenaar worden van UIThuis op plek oude V&D

OSS - De gemeente Oss wil zelf pandeigenaar worden van het nieuwe UIThuis op de plek van de voormalige V&D. Zo heeft ze directe invloed op huurprijzen die de bibliotheek, het Stadsarchief, de Volksuniversiteit en andere toekomstige gebruikers betalen. 

Met de nieuwe koers komt de gemeente tegemoet aan een van de belangrijkste wensen van de oppositie, die uiterst kritisch is op de financiële kant van centrumplan Wal Kwartier. Vooral de SP wilde niet dat culturele instellingen ruimtes moeten gaan huren van een commerciële vastgoedeigenaar, die in de ogen van de partij toch al te veel gemeenschapsgeld verdient aan het plan.

SP-fractieleider Jan Zoll juicht de Osse stap toe. ,,Dit is een heel positieve ontwikkeling. Het was eerst de bedoeling dat de UIThuis-stichting zou huren van de Van Deursen Group. Als de zeggenschap over het pand in handen is van de gemeente dan scheelt dat voor de kosten." 

Het betekent niet dat Zoll nu plots toch voor een verhuizing van de bibliotheek naar de stad is. De SP concludeert na een eigen, donderdag gepubliceerde enquête, dat Ossenaren de bieb liever aan de Raadhuislaan houden.

Bijdrage provincie

De politiek is maandagavond bijgepraat over de vorderingen van centrumplan Wal Kwartier, waarbij de oude V&D en de aangrenzende pandenrij plaatsmaken voor nieuwbouw met woningen, winkels, horeca en cultuur. De gemeente denkt tussen de tien en elf miljoen euro kwijt te zijn aan het project, dat het stadscentrum een enorme boost moet geven.

Behalve het eigendomsverhaal van het UIThuis kwam deze week ook een mogelijke financiële bijdrage van de provincie als nieuwe informatie op tafel, bevestigen meerdere bronnen. Zij zeggen de details nog niet te kennen, maar weten wel dat het Osse college van B en W komende dinsdag een besluit neemt en met een voorstel richting politiek komt. Die vergadert op 13 en 21 december over het centrumplan. 

Besluit

De provincie gaf nog geen antwoord op vragen over een bijdrage aan het project. Vastgoedbedrijf Van Deursen Group uit Rosmalen geeft zoals gewoonlijk geen commentaar. Wethouder Gé Wagemakers wil nog niks zeggen over de inhoud, maar bevestigt wel dat het college van zins is om dinsdag een besluit te nemen over het Wal Kwartier. ,,Het is spannend", zegt de bestuurder. 

Wagemakers gaat voor een openbaar besluit, dat ook inzicht geeft in de cijfers. Tot nu toe is de beoogde financiële constructie vertrouwelijk en alleen in te zien voor raadsleden. 

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement