Volledig scherm
Een van de vier 'hooihuisjes' die als escaperoom worden gebruikt. © In alle St(r)aten

Groepen strijden tegen elkaar in escaperoom Dieden

DIEDEN - Drie jaar geleden was er nog geen enkele escaperoom in Nederland. Nu zijn er ongeveer driehonderd. Hoe onderscheid je jezelf in deze markt? Arthur en Kim van der Straten uit Dieden bij Ravenstein weten het: de escaperoom XXL.

Vier identieke huisjes op een rij waaruit even zoveel groepjes moeten zien te ontsnappen. De uitdaging bij de zoektocht naar een 'speld in een hooiberg' breidt zich uit van een strijd tegen de klok naar een competitie met elkaar.

Prijzengeld

,,Elk team krijgt bij aanvang duidend euro op de teller. Naarmate de tijd verstrijkt, loopt het bedrag terug", legt Kim van der Straten uit. Op een beeldscherm kan elk team zien hoe het spel verloopt, bij zichzelf, maar ook bij de andere teams. Aanwijzingen van de spelleiding worden niet meer gegeven, ze kunnen alleen nog worden gekocht. Ook kan voor tegenstanders een time-out worden gekocht. "We hebben een belangrijk tactisch element aan het spel toegevoegd", verklaart Kim van der Straten.

,,Uiteindelijk is de groep die het hoogste bedrag op de teller overhoudt de winnaar. Aan het eind van het jaar wordt de seizoenswinnaar bekend gemaakt. Deze groep krijgt het restbedrag daadwerkelijk uitgekeerd."

Oss, Uden e.o.