Volledig scherm
Halfvasten optocht Oss © Jaap van der Doelen

Halfvastenoptocht in Oss 'champions league' voor de bouwers


OSS - Een gezellige drukte vindt men deze zondag tijdens de halfvastenoptocht langs de Oostwal in Oss en wanneer de stoet even later die kant opslingert, in de Eikenboomgaard. Kinderen ontvangen lachend het snoep dat de vele carnavalsverenigingen uitdelen, en het weer werkt ook prima mee door ondanks de bewolking, de regendruppels in te houden. 

Dat de halfvastenoptochten van een ander kaliber zijn dan de meeste optochten blijkt uit de grandeur van veel van de wagens; de lat ligt duidelijk een stukje hoger bij de zogenoemde 'champions league' voor bouwers. CV 't Ken Net valt op met hun door Mondriaan geïnspireerde wagen, inclusief dansers, DJ en dansbare remix van het muzikale thema van TV-programma Tussen Kunst en Kitsch. De meeste wagens zetten sowieso een eigen handtekening met het geluid, zoals CV 't Smidje & Cor Ôk uit Berghem, dat soundbites uit de bijbehorende computerspellen en tekenfilms gebruikt, om hun indrukwekkende door Super Mario geïnspireerde bouwwerk extra onder de aandacht te brengen.

Het is het oog voor detail en het beetje extra dat veel van de deelnemers laten zien dat de halfvastenoptocht naar een ander niveau tilt dan gebruikelijk. CV Opbokken & CV de Maosmuizen uit Oijen heeft zelfs een live stunt in hun praalwagen verwerkt. Wordt 'Macho Hans' daadwerkelijk uit een kanon afgevuurd naar een andere wagen, over het team dansers heen? Dat niet natuurlijk: aan ene kant kruipt de stuntman het kanon in, aan de andere kant klimt hij ongezien het podium op, een vlucht door de lucht hoeft er niet aan te pas te komen. Maar de lach die erna door het publiek gaat is wel echt, en wellicht trapt iemand met een biertje teveel op nog wel in die stunt ook.

Die wagen wint dan ook zowel de publieksprijs, de prijs die door de veertien juryleden -afkomstig uit alle kernen van de gemeente Oss- toegekend wordt. Dat gebeurt in een volle feesttent, waar ze er met bezoekers en deelnemers uitgebreid op kunnen proosten. ,,Honderd procent verdiend" volgens voorzitter van de halfvastencommissie Jeroen de Lang, die tevreden op de dag terugkijkt.

Volledig scherm
Halfvasten optocht Oss © Jaap van der Doelen
Volledig scherm
Halfvasten optocht Oss © Jaap van der Doelen

Oss, Uden e.o.