Volledig scherm
De Ossenaar ging door het lint en brak daarbij zijn handboeien. © Politie Oss

Handboeien van politie blijken breekbaar

OSS - Grote pupillen en het schuim stond op z’n mond. Hij had duidelijk iets gebruikt. Dat zagen de agenten meteen. De man die ze zaterdag aanhielden stonk ook nog eens naar de alcohol. Hij was buiten zinnen dus sloegen ze hem in de boeien. Dat die geen enkele veiligheid zouden geven, konden ze op dat moment onmogelijk weten.

Eenmaal op het politiebureau in Oss is de man zo kwaad dat hij uit de boeien breekt. ,,Nog nooit voorgekomen”, zeggen ze bij Assa Abloy (voormalig Lips) in Raamsdonkveer. De fabrikant is hoofdleverancier van de handboeien voor de politie. En dat één persoon het voor elkaar krijgt zichzelf op zo’n manier te bevrijden is voor marketing manager Aat Booij een totale verrassing. ,,Dat zou echt niet zomaar moeten kunnen. De handboeien van de politie (gemaakt van staal en aluminium) zijn vorig jaar augustus nog getest op onder andere trek- en drukkracht. Toen was er niets aan de hand.” Maar de foto van de politie Oss is het bewijs. De handboeien zijn duidelijk afgebroken. ,,We nemen het erg serieus en gaan dit tot op de bodem uitzoeken”, aldus Booij.

Incident
Heel groot lijkt de onrust onder de agenten niet te zijn. ,,Zoiets gebeurt natuurlijk vrijwel nooit. We zien dit echt als een incident”, geeft politiewoordvoerder Henri van Pinxteren aan. Toch denken ze er bij de politievakbond ACP iets anders over. ,,De handboeien zijn verouderd. We hebben ze al zo’n tien jaar en we weten dat er dan metaalmoeheid kan optreden. Iemand die heel erg sterk is en een hoge pijngrens heeft, zou inderdaad de boeien kunnen breken”, geeft woordvoerder Erik Thijssen aan.

Er loopt daarom ook al een aanbesteding voor nieuwe boeien. ,,Maar dat is helaas een lang traject." Een tussenoplossing is er vooralsnog niet. ,,Het is afwachten tot de aanbesteding rond is, maar het is wel zaak er vaart achter te zetten, want dit is natuurlijk erg gevaarlijk.”

Oss, Uden e.o.