Volledig scherm
© Peter van Huijkelom

Handtekeningen staan: oude V&D in Oss gaat plat, bieb verhuist naar stadshart

OSS - De oude V&D in Oss maakt plaats voor minstens 70 tot 80 woningen, horeca, winkelruimte en cultuur. De bibliotheek, het Stadsarchief en de Volksuniversiteit verhuizen in de plannen naar het stadshart. Dat staat in de intentieovereenkomst die de gemeente en pandeigenaar Van Deursen Group dinsdag ondertekenden.

In de overeenkomst staan verschillende scenario's omschreven. Een daarvan is dat alleen de oude V&D plat gaat en op die plek een woontoren verrijst van tussen de veertig en vijftig meter, met daaronder ruimte voor winkels, cultuur en horeca. Ter vergelijking: de Grote Kerk is 54 meter hoog.

Als het de gemeente en Van Deursen Group lukt om de pandenrij van NSI aan te kopen, kan de nieuwbouw een groter stuk van het Osse centrum beslaan. Met ook parkeerterrein De Wal erbij. 

Twee jaar
De overeenkomst moet leiden tot een collegebesluit op 4 juli. Die dag moet alles duidelijk zijn en hakt het college een knoop door. Daarna oordeelt de gemeenteraad over de plannen en gaat de samenwerking met de Van Deursen Group een volgende fase in. Wethouder Gé Wagemakers verwacht dat het nog zeker twee jaar duurt voordat de schop de grond in gaat. Hij houdt rekening met een gemeentelijke investering van maximaal 8 tot 9 miljoen euro. Dat geld is al gereserveerd in de begroting.

,,Het is nogal wat ja, maar dat moet ook een keer", zegt Wagemakers over de plannen. Hij is blij om mét in plaats van over de Van Deursen Group te praten. ,,De druk om iets te doen is groot." De gemeente overlegt met de Lievekamp over de situatie die ontstaat als de bieb en het stadsarchief vertrekken uit het pand van het theater aan de Raadhuislaan. ,,Voor de Volksuniversiteit is dat anders. Dat pand is van onszelf."

Burgemeester Wobine Buijs en Arno Schneider van de Van Deursen Group hebben dinsdag hun krabbel gezet onder de overeenkomst. Vocus Architecten ontfermt zich over het ontwerp. De schetstekeningen zijn nog niet openbaar

De initiatiefgroep voor een UIThuis in deze hoek van de stad, is tevreden met de intenties. Woordvoerder Sjoerd Roelofs: ,,Wij gaan ervan uit dat onze plannen op hoofdlijnen gerealiseerd kunnen worden."

Te optimistisch
Aanvankelijk zou de overeenkomst begin februari al worden ondertekend, maar dat bleek achteraf te optimistisch ingeschat. In de tussentijd opende kledingzaak Shoeby een pop-up winkel in de voormalige V&D aan de Walstraat. Van Deursen is oprichter van Shoeby en eigenaar van het pand. 

In 2008 leek sloop en nieuwbouw dichtbij van het gebouw aan de Walstraat ook al dichtbij. Er zou een parkeergarage komen met twee bouwlagen erbovenop voor winkels en appartementen. De crisis dwarsboomde dat plan en leerde dat een intentieovereenkomst geen garantie geeft op uitvoering.

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
  1. Moeder (46) van Turks gezin verongelukt in Oss na condoleancebezoek in Frankrijk: 'Bizar en triest toeval’
    PREMIUM

    Moeder (46) van Turks gezin veronge­lukt in Oss na condolean­ce­be­zoek in Frankrijk: 'Bizar en triest toeval’

    OSS/ROSMALEN - Achter het verkeersongeluk op de A59 bij Rosmalen van vrijdagnacht, waarbij een moeder van 46 verongelukte, schuilt een triest familieverhaal. De Turkse vrouw kwam net met haar gezin terug van een condoleancebezoek in Frankrijk, meldt de Osse moskee Mescidi Cuma aan het Brabants Dagblad. ,,Het is een triest en bizar toeval. We zijn er kapot van.”