Volledig scherm
Bossche HAS-leerlingen krijgen bij Museum Jan Cunen uitleg over Jan Cunen. © Tom Vos

HAS-studenten Den Bosch vallen in Oss met de neus in de boter

OSS - Ze waren nog niet begonnen of de hele  discussie over een windmolenpark in de Osse en Bossche polder barstte los. En daar zijn de 32 studenten van de HAS in Den Bosch die meedoen aan een minor in Oss over energietransitie erg blij mee. De minor is een onderzoeksproject dat in totaal  tien weken duurt.

,,We vallen wat die windmolenplannen betreft met onze neus in de boter. Andere oplossingen zijn ook denkbaar om de energievoorziening duurzaam te maken, maar de studenten moeten  uiteraard weten dat dit op de achtergrond speelt. het is leuk dat het samenvalt", vertelt HAS-docent Joeri de Bekker, een van de begeleiders van de groep.  

Maandag en dinsdag staan in het teken van kennismaking met de gemeente Oss. De leerlingen worden rondgeleid door het stadscentrum. Ze komen daar van alles te weten over Osse iconen als Jan Cunen en Titus Brandsma. De stoet ging maandag onder meer langs Museum Jan Cunen en het Titus Brandsmalyceum en het oude V & D pand. De meeste studenten kennen Oss helemaal niet.  Maar voor student Bart Snoeks uit Uden is Oss geen onbeschreven blad. ,,Omdat ik heb familie heb in Oss." Ook Snoeks heeft met grote belangstelling de plannen gelezen over de windmolenplannen in de polder van Oss en Den Bosch. ,,Ik zag het al in de krant staan voordat we er op school over spraken." Wat hoopt hij de komende maanden in Oss te leren? ,,Ik doe zelf biologie, dus ik probeer vooral op dat vlak dingen te leren. Dat moet je vooral denken aan nieuwe ontwikkelingen op het gebied van de voedselvoorziening." 

Inspireren

Zes bedrijven en organisaties gaan elk een groep studenten onder hun hoede om ze te inspireren met hun kijk op de energietransitie. Het gaat om Ammanu Led Intelligence, Kemkens Installatietechniek, Escoss Energiecollectief, BrabantWonen, ZLTO Oss en Global Goals Oss. Docent De Bekker: ,,Hoe kun je de energie wensen van ene partij nou verbinden met de wensen van de andere partij? Daar moeten de studenten naar gaan kijken." 

Op woensdag 7 november presenteren de leerlingen het resultaat van de minor Energietransitie in de raadzaal van het Osse gemeentehuis.