Volledig scherm
© thinkstock

Heling van fietsen in Oss te lijf met register

OSS - Osse fietshandelaren moeten vanaf volgend jaar verplicht alle aan- en verkopen van tweedehands tweewielers vastleggen in het Digitale Opkopers Register (DOR). Dat is een landelijk systeem voor registratie van gebruikte goederen.

Met de maatregel moet het doorverkopen van gestolen fietsen moeilijker worden. In ongeveer de helft van de Nederlandse gemeenten is registratie in het DOR al verplicht. Den Bosch startte eerder dit jaar, Oss vanaf 1 januari aanstaande. Handelaren moeten elke opgekochte en verkochte fiets registreren in het systeem. Dat kan via een smartphone of tablet. Met een brief heeft Oss alle verkopers in de gemeente op de hoogte gebracht. Vorige week werd bovendien een informatieavond gehouden.

Het tegengaan van fietsendiefstal is een speerpunt van de gemeente Oss. Dit systeem om heling te bemoeilijken, past binnen die aanpak. Uit de laatste cijfers blijkt dat het aantal diefstallen afneemt. In 2016 werden tot en met vorige week precies 781 fietsen gestolen. Als die lijn doorzet, betekent dat aan het eind van het jaar een daling van 30 procent ten opzichte van 2015.

Oss, Uden e.o.