Volledig scherm
PREMIUM
Berghemnaren trokken in 1990 massaal op naar het provinciehuis om te protesteren tegen samenvoeging met Oss. Bij de oprit naar de A50 probeerde de politie de karavaan tevergeefs tegen te houden. Het mocht de Berghemse zaak niet baten. Foto Ruud Rogier © Ruud Rogier

Herindeling 1993: 'Rieken uit de schuur, bloed in de greppels'

ZOMERSERIEOSS/UDEN/VEGHEL - De geforceerde herindeling van een kwart eeuw geleden deed de gemoederen in deze regio hoog oplopen. Het Brabants Dagblad maakt anno 2018 de balans op met bestuurders en verzetsstrijders van toen.  

Wie heeft er ooit van de gemeente Groenedijk gehoord? Groenedijk zou de nieuwe naam worden van de fusiegemeente Ravenstein-Megen. Eigenlijk was iedereen er in 1993 al over uit dat de twee kleine Maasgemeenten zouden samengaan, om zo de tienduizend inwoners te halen die min of meer als minimum waren gesteld door bestuurders op landelijk niveau. Toenmalig staatssecretaris Dieuwke de Graaff-Nauta maakte er in haar wetsvoorstel weinig woorden aan vuil. De zorgen die de beide gemeenteraden zelf uitspraken over de financiële levensvatbaarheid van Groenedijk deelde ze niet. Gewoon samenvoegen.