Volledig scherm
De Herinneringsboom is voor het derde jaar op rij te bezoeken aan de Berghemseweg in Oss, tegenover café 't Berghje. © Rachelle Suppers

Herinneringsboom Oss biedt ook luisterend oor

Do 7 dec: Den Bosch lapt jaarlijks dertigduizend euro voor de kerstboom van Joris Linssen op de Parade. Dan heb je wel een joekel van een boom, een goed verhaal en wordt je stad nationaal in de kijker gezet, maar voor het gevoel maakt de omvang geen verschil weten ze in Oss.

Voor het derde jaar op rij werden de lichtjes in de Herinneringsboom aan de Berghemseweg gisterenavond ontstoken. En dat kost de stad helemaal niks. Sterker nog: hij staat er ook nog eens om een goed doel te dienen. De boom is een initiatief van stichting Mama’s met een missie.

Manda Netten, één van de mama’s, kijkt donderdagmiddag vanuit haar café – ’t Berghje – naar de boom wanneer een man met hond voorbij wandelt en zijn hond het grasveld op laat om een behoefte te doen. Boos stormt ze naar buiten. Eenmaal weer binnen: ,,Niet normaal. Ze zien toch dat wij daar iets hebben neergezet?”

Dit jaar is het veldje vanwege die overlast van hondenpoep afgezet met een geïmproviseerd hek. Je wilt ook geen poep aan je schoen wanneer je een foto van een dierbare overledene ophangt in de boom. Netten: ,,En daarbij: achter de boom is een afgesloten veldje voor honden.”

Ja, de Herinneringsboom gaat de mama’s enorm aan het hart. ,,Dit is hét evenement van het jaar. Voor mensen die iemand hebben verloren kan deze boom heel dierbaar zijn. Zelf hebben we als mama’s ook al heel wat meegemaakt op dit gebied, maar als we dan soms verhalen horen van mensen die de boom bezoeken dan kan je eigen verhaal ineens een peulenschilletje lijken.”

En dat er rondom de boom gepraat wordt is eerder regel dan uitzondering. ,,Wij zitten hier iedere avond. Mensen komen om iets in de boom te hangen, maar ook zeker voor een goed gesprek. We zijn soms echt een luisterend oor”, bekent Netten.

Men kan bij de stichting een kerstbal kopen om op te hangen of er zelf een meenemen. Het geld dat de Mama’s krijgen voor de bal gaat naar één van hun goede doelen. Op 21 december is er een afsluitende ceremonie rondom de Herinneringsboom. Daarna blijft de boom nog tot 7 januari staan.  

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

Oss, Uden e.o.