Volledig scherm

‘Het gaat bij acrogym om vertrouwen’

OSS - Oss mag zich een acrogymbolwerk noemen. Dertien meisjes en vrouwen van Turnoss doen in het weekend van 25 en 26 juni in de twee hoogste categorieën mee aan het NK in Rotterdam in een sport even onbekend als veeleisend is.

Acrogym is het acrobatische broertje van het olympische turnen. Duo’s, trio’s of kwartetten bouwen menselijke torens of werpen elkaar de lucht in. De sport is niet zonder gevaar. Eva Joret (11) is de kleinste van de selectie en wordt als zogeheten ‘bovenpartner’ vaak de lucht in gegooid om, na salto’s en schroeven, weer opgevangen te worden. ,,Nee, ik ben nooit bang”, zegt ze overtuigend. Haar selectiegenoten beginnen te giechelen. ,,Nee, echt niet! Nou, goed dan. De eerste keer misschien een beetje.”

Veeleisend

Het is geen bekende, maar wel een veeleisende sport. De Turnoss-selectie draait wekelijks drie en soms vier trainingen die tussen de twee en de drie uur duren. Het pittige trainingsschema is voor de turnsters geen probleem. Alleen in de zaterdagochtendtraining hebben ze niet altijd zin, geven ze toe.

Bijna allemaal hebben ze eerst aan ‘gewoon’ turnen gedaan. Dat acrogym een teamsport is was de voornaamste reden om over te stappen. Isa van de Giessen (13): ,,En je doet iets unieks, een sport die anderen niet kennen.” Joret voegt toe: ,,Het gaat er bij acrogym om elkaar te vertrouwen. Dat vind ik ook mooi.”

Lees meer over het NK acrogym in het Brabants Dagblad van 21 juni, editie Oss.

Oss, Uden e.o.