Volledig scherm
PREMIUM
Een impressie van de appartementen in het Woud ná de opknapbeurt. © De Loods architecten en adviseurs

Het grauwe grind verdwijnt uit ‘getto’ het Woud: 'Het is hier fantastisch wonen, maar onderhoud is hard nodig'

OSS - De Osse wijk Het Woud staat aan de vooravond van de grootste opknapbeurt in dik twintig jaar. Ooit een grijze getto, straks een frisse wijk.

Volledig scherm
Linksonder: de wijk Het Woud in Oss © Google Maps

Het grijze beton, de smerige grindtegels tegen de gevels, de grote sociale problemen. Nee, het is niet moeilijk om te zien waarom SP’er Albert Arends het Woud een paar jaar terug nog omschreef als ‘de getto van Oss’. Na die harde woorden ontstond de nodige ophef, volgende een obligatie opschoonactie, maar bleef de slechte naam van de buurt in het uiterste zuidwesten van Oss gewoon bestaan. Een metamorfose komt dus geen moment te vroeg.

Het Woud, opgeleverd in 1974, is een echte bloemkoolwijk. Een buurt met één belangrijke toegangsweg met talloze vertakkingen. Zeker in de jaren 70 waren stedenbouwkundigen dol op het ontwerp. De 120 appartementen aan de Mollegang, Schapedreef en Hertewissel krijgen komend jaar de grootste opknapbeurt in dik twee decennia. De karakteristieke grindtegels verdwijnen achter een nette, gestuukte isolatielaag. De kozijnen krijgen een fris groen kleurtje. Waar mogelijk wordt de binnenisolatie aangepakt, waar nodig ook het sanitair en de keuken. De woningen schuiven op van energielabel D naar B. De operatie kost zo'n 28.000 euro per appartement.