Volledig scherm
Twee acteurs creëren een soort stenen tijdperk oergevoel. © Maarten van de Rakt

Het Maashorstgevoel volgens Wobine: 'Lekker met je voeten in het zand'

HERPEN - De Vorst van de Maashorst verscheen - na 2800 jaar - hoogstpersoonlijk ten tonele om Oerfestival de Maashorst te openen. Het ontsteken van een enorm vuur op Herperduin vormde zondagmiddag de openingshandeling.

Oerfestival de Maashorst in en rondom het grootste aaneengesloten natuurgebied van Brabant is een initiatief van Stichting Maashorst in Uitvoering, gemeente Oss en Waterschap Aa en Maas. 

Ze haken daarmee in op de landelijke Week van de Natuur. Hun insteek luidt: ,,Met tal van beleefactiviteiten vol natuur, cultuurhistorie, archeologie en food laten we de Maashorst in volle bloei beleven.'' 

De vorst werd enthousiast begroet door de menigte op de zandverstuiving. Dat gold ook min of meer voor de bestuurders die betrokken zijn bij de Maashorst. Frappant: de Osse burgemeester Wobine Buijs werd nog het hardst toegejuicht. ,,Lekker met je voeten in het zand. Het gevoel van hè heerlijk. Da's de Maashorst en dat is oer'', verkondigde ze.

Volledig scherm
De dames van Wol en Wijn breien een deken. © Maarten van de Rakt

Normaal is het op een mooie zondagmiddag al spitsuur rond Herperduin en de Kriekeput. Nu was het helemaal dringen geblazen voor parkerende auto's en fietsers. 

Het openingsevenement was een mix van streekmarkt, oerdorp, food, obstacle run, natuurexcursies en nog veel meer. Zo zwierven de acteurs van Julius Caesar aan de Maas rond om een speciaal stukje op te voeren. Een anachronisme waar verder niemand mee zat.

Het festival gaat de komende dagen achtereenvolgens verder bij Teugel Resort in Uden, Heische Tip in Zeeland, bezoekerscentrum Keent, De Nistel in Nistelrode en camping Hartje Groen in Schaijk.