Volledig scherm
Een vitrine met vondsten uit Kessel wordt geopend. © Karlijn Houterman

'Historische veldslag Caesar in zone tussen Kessel en Lith'

* UPDATE 11.46 uur * MAREN-KESSEL – Archeologen hebben bij Kessel de plek ontdekt waar de Romeinse veldheer en staatsman Julius Caesar in 55 voor Christus twee Germaanse stammen vernietigde. Archeoloog Nico Roymans van de Vrije Universiteit Amsterdam heeft donderdagochtend in het Allard Pierson Museum te Amsterdam alle resultaten van zijn navorsingen bekend gemaakt.

Tot op heden was de locatie van deze veldslag, waarover Caesar uitvoerig over schreef in boek IV van zijn De Bello Gallico, onbekend. Het is de vroegst bekende veldslag op Nederlandse bodem. Naast resten van minstens 100 verschillende lichamen zijn er onder meer zwaarden, speerpunten en een helm gevonden. De vondsten zijn de afgelopen 40 jaar gedaan, maar nu is pas zeker dat alle vondsten te maken hebben met de veldslag. De gevonden wapens zijn volgens archeoloog Roymans voor een groot deel in dezelfde werkplaats gemaakt. De gevonden menselijke resten zijn gedateerd en komen uit de tijd van de slag.

De twee Germaanse stammen, de Tencteri en de Usipetes, kwamen uit het gebied ten oosten van de Rijn en vroegen Caesar om asiel. De veldheer weigerde dit verzoek en gaf zijn troepen opdracht om de stammen te vernietigen. Het is volgens de onderzoekers voor het eerst dat de aanwezigheid van Caesar en zijn troepen op Nederlands grondgebied is aangetoond.

"De massaslachting in Kessel is daarna een hot issue geweest in de Romeinse senaat. De politieke tegenstanders van Julius Caesar grepen de veldslag aan om Caesar te beschuldigen van schending van het volkerenrecht. Er was een wapenstilstand met de Germanen en Caesar viel ze toch aan. Dat was not done volgens het Romeise oorlogsrecht", aldus Roymans.

Verbeelding
Frank den Brok, wethouder van cultuur en toerisme in Oss, reageerde 'haast spinnend van plezier' op het nieuws. "Julius Caesar spreekt tot de verbeelding. Maar het nieuws is nog vers. We moeten ons bezinnen op welke kansen dit ons biedt", zegt hij in een reactie.

Archeoloog Nico Roymans van de Vrije Universiteit Amsterdam vertelde woensdag over de veldslag in De Wereld Draait door.

Volledig scherm
© Vrije Universiteit Amsterdam / Google Maps
Volledig scherm
Kessel. © Google Maps
Volledig scherm
Fragmenten van gevonden schedels. Eén ervan is tijdens de veldslag van Caesar met een Romeinse werpspeer is doorboord. © Karlijn Houterman
Volledig scherm
Een bij het slagveld gevonden onderkaak. © Karlijn Houterman
Volledig scherm
Archeoloog Nico Roymans toont een schedel die tijdens de veldslag van Caesar met een Romeinse werpspeer is doorboord. © Karlijn Houterman
Volledig scherm
Een zwaard uit Kessel wordt uit de vitrine gehaald en getoond. © Karlijn Houterman
Volledig scherm
Roger Vendelmans vond in de jaren '80 een zwaard uit de IJzertijd in een zandwinput aan de Maas bij Lith. © Eveline van Elk
BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
  1. Moeder (46) van Turks gezin verongelukt in Oss na condoleancebezoek in Frankrijk: 'Bizar en triest toeval’
    PREMIUM

    Moeder (46) van Turks gezin veronge­lukt in Oss na condolean­ce­be­zoek in Frankrijk: 'Bizar en triest toeval’

    OSS/ROSMALEN - Achter het verkeersongeluk op de A59 bij Rosmalen van vrijdagnacht, waarbij een moeder van 46 verongelukte, schuilt een triest familieverhaal. De Turkse vrouw kwam net met haar gezin terug van een condoleancebezoek in Frankrijk, meldt de Osse moskee Mescidi Cuma aan het Brabants Dagblad. ,,Het is een triest en bizar toeval. We zijn er kapot van.”