Volledig scherm
© Thinkstock

Hoe een Osse basisschool werd uitgekozen voor een nieuwe onderwijsmethode

OSS - Sterrenschool Poolster in Oss. Een kleine basisschool in de volkswijk Ruwaard met maar zo’n 100 leerlingen is uitgekozen voor een nieuwe, landelijke onderwijsmethode: IMC basis. Het moet de leerlingen (drie uur per week) een betere toekomst laten zien. Een toekomst met mogelijkheden tot beroepen als wetenschapper, arts of advocaat. Mogelijkheden die ze waarschijnlijk weinig in hun eigen omgeving zien.

IMC Basis is een verlengde van de IMC Weekendschool. Daar wordt al achttien jaar (onder andere in Tilburg) les gegeven door professionals die als gastdocent hun vak delen. Maar IMC zoekt nu de reguliere lestijd op, om zo meer kinderen te kunnen bereiken. De club strijkt neer op scholen die ‘het het hardst nodig hebben’. „Leerlingen waarvan de ouders een lage of geen opleiding hebben”, legt Gemma Beij van IMC Weekendschool uit.

Niveau
De Sterrenschool Poolster in Oss voldoet daar aan. „Zo’n twintig procent van onze leerlingen vallen in die categorie”, weet directrice Bea Vos. „Het betekent niet dat al onze leerlingen een lage vervolgopleiding gaan doen. We hebben genoeg kinderen die naar havo of vwo gaan.” Maar de 31 kinderen van groep 7 en 8 kennen waarschijnlijk niemand die een advocaat of een arts is. En daar selecteert IMC op; het niveau van de ouders.

​Gastdocenten
Na de kerstvakantie krijgt de groep drie uur les de week van gastdocenten voor vakken als geneeskunde, journalistiek, beeldende kunst, techniek, architectuur, politiek, recht, horeca en sociale wetenschappen. Aan de huidige leerkracht de taak om deze lessen te verweven met de andere vakken als rekenen en taal. IMC Basis draait drie jaar op Sterrenschool de Poolster drie jaar. Bij succes wordt het project ook op andere scholen in deze regio aangeboden.

Oss, Uden e.o.