Volledig scherm
De vermoedelijke route van de Osse doorrijder © Brabants Dagblad

Hoe hard reed de Osse doorrijder? NFI onderzoekt heftige beelden van aanrijding

videoOSS – Met welke snelheid reed de 39-jarige man toen hij in de nieuwjaarsnacht een Osse vrouw omver reed en haar voor dood achterliet? Het Openbaar Ministerie probeert daar achter te komen en heeft het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) hiervoor ingeschakeld.

De bestuurder uit de provincie Utrecht reed na de aanrijding door en werd later op diverse andere plekken gesignaleerd terwijl hij door Osse straten scheurde. Op de Looveltlaan kon een man maar net op tijd voor het aanstormende voertuig opzij springen.

Bewakingsbeelden in de stad hebben een flink deel van deze dollemansrit vastgelegd. Deskundigen van het NFI gaan deze bestuderen om zo tot een snelheidsberekening te komen. Op die manier moet duidelijk worden hoe hard de wegpiraat reed toen hij het ernstige ongeluk veroorzaakte.

Paar keer per jaar

Het is niet voor het eerst dat het NFI voor zo'n klus wordt ingezet. Het gebeurt jaarlijks meerdere keren, meestal bij dodelijke ongevallen waar de politie vermoedt dat er te hard is gereden. Een woordvoerder van het NFI benadrukt dat de gereden snelheid heel gedetailleerd kan worden berekend. 

Daarvoor worden bestaande beelden bekeken en ter plekke vergeleken met de situatie op de weg. 

Tekst gaat verder onder de video.

Camera's zo houden

Antoine van den Bergh, de vader van het slachtoffer die enkele bewakingsbeelden met deze krant deelde, is op de hoogte van het onderzoek van het NFI. ,,Ze hebben gebeld of ik nog steeds dezelfde camera’s heb hangen”, vertelt hij. ,,Dat heb ik en moet ik voorlopig ook zo houden. Op die manier kunnen ze via 3D de snelheid van de bestuurder bepalen.”

Volgens het Openbaar Ministerie heeft de bestuurder zich sowieso schuldig gemaakt aan levensgevaarlijk weggedrag. Daarom wordt hem twee keer poging tot doodslag verweten. Verder wordt de man overtreding van artikel 6 van de Wegenverkeerswet ten laste gelegd: schuld aan een ongeluk door roekeloos rijgedrag. Zijn voorarrest werd in januari met negentig dagen verlengd. Mogelijk volgt in april een eerste zitting.

Vaak bekeken

De aangrijpende bewakingsbeelden, waarop te zien is dat de dochter van Antoine meegesleurd en overreden wordt, leidden tot veel verontwaardiging en ophef. In totaal hebben ruim 1,3 miljoen mensen de beelden op zijn Facebook-pagina bekeken.

Volg al het nieuws uit Brabant via de BD-nieuwsapp Klik hier voor iOS of hier voor Android!
Volledig scherm
De auto is te zien op bewakingsbeeld. Rechts onder in beeld is het slachtoffer te zien. © Screenshot bewakingscamera
BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement