Volledig scherm
Kermis in Macharen. © Peter van Huijkelom

Hoe kunnen de noodlijdende kermissen in kleine kernen behouden worden? Gemeente Oss onderzoekt het

MEGEN/HAREN/MACHAREN - Het Osse gemeentebestuur onderzoekt hoe de noodlijdende kermissen in kleine kernen als Megen, Haren en Macharen toch behouden kunnen worden. 

Ook de kermissen in Ravenstein, Maren-Kessel, Lithoijen en Oijen staan onder druk. Het college van B en W heeft na een aantal bijeenkomsten drie uitgangspunten geformuleerd die voor succesvolle dorpskermissen zouden kunnen zorgen. Dat staat in een nieuwe brief aan de gemeenteraad van Oss.

Ten eerste constateert het college van B en W dat dorpskermissen die op zichzelf staan vaak niet meer rendabel zijn. Het is volgens het bestuur beter als de kermis aansluiting zoekt bij een bestaand of eventueel nieuw evenement.  Ook essentieel is het houden van een randprogramma dat wordt georganiseerd en gedragen door de bewoners. Als derde punt mag horeca in de kermis niet ontbreken: de locatie van het kermisplein hoort samen te vallen met die van de horeca.

De uitwerking van de nieuwe opzet kan per kern verschillen. Ook samenwerking tussen kernen is een mogelijkheid, aldus het college. Als er geen animo is in een kern behoort afschaffing van de kermis ook tot de mogelijkheden. In september gaan B en W verder in gesprek hierover met de dorpsraden. 

Contract

Eerder zei kermiswethouder Thijs van Kessel dat het reddingsplan voor kleine kermissen in Megen, Haren en Macharen vanuit de kernen zelf moet komen.  De Osse bestuurder stelt vast dat de huidige kleine kermissen niet toekomstbestendig zijn. Door geringe belangstelling kunnen exploitanten geen fatsoenlijke boterham verdienen. Minus Hinzen, die de kermissen in de drie kernen Megen, Haren en Macharen afgelopen jaar organiseerde, liet om deze reden zijn contract ontbinden. De gemeente Oss nam voor dit jaar de organisatie over.