Volledig scherm
Tegenstanders van de overname van Organon in 2011 in actie voor het behoud van hun bedrijf. © FOTOBUREAU RUUD ROGIER

Hoe Organon na 'het verraad van Arnhem' aan bedrijvenpoker ten onder ging

OSS - Medicijnfabrikant Organon in Oss werd ongewild een speelbal in de financiële wereld. Het ging ten onder aan bedrijvenpoker en hebberige aandeelhouders. Het boek 'De Zaak Organon' van hoogleraren Johan Heilbron en Jack Burgers verhaalt over de ondergang van het mirakel van Oss.

Organon werd gezien als klein bier en letterlijk op de koop toegenomen. Het eens succesvolle en in Oss iconische bedrijf, is in een periode van minder dan een jaar of tien compleet van de aardbodem verdwenen. 

Het bedrijf kreeg vanaf 1962 internationale faam met de anticonceptiepil Lyndiol en later in 1982 met Marvelon, de meest verkochte pil ter wereld. Organon bood banen met uitstekende voorwaarden en groeide uit tot de trots van Oss. Organon was nog in 2007 geheel klaar en voorbereid om afgesplitst van het moederbedrijf AkzoNobel een zelfstandig, aan de beurs genoteerd bedrijf, te worden. En ook nog eens met goede vooruitzichten. 

Donderslag bij heldere hemel

In 2007 werd het als een donderslag bij heldere hemel van de ene op de andere dag verkocht aan het Amerikaanse Schering-Plough. In Oss staat deze verkoop, uitgevoerd door topman en voormalig minister Hans Wijers, nog altijd bekend als het 'verraad van Arnhem', waar het hoofdkantoor van AkzoNobel gevestigd was. Als onderdeel van Schering-Plough ging Organon nog geen twee jaar later mee in de verkoop aan Merck. Deze Amerikaanse gigant beschouwde Organon als klein bier en het Osse bedrijf werd letterlijk op de koop toegenomen. En uiteindelijk werden de spaarzame restanten van het eens zo bloeiende Organon ook nog verkocht aan Aspen. 

Organon ging uiteindelijk ten onder aan bedrijvenpoker. Het werd een speelbal in de financiële wereld. Uiteindelijk werden de verkoopdeals niet gesloten om goedlopende of veelbelovende geneesmiddelen, maar om beurswaarderingen op te poetsen en aandeelhouders tevreden te stellen. Dat leert althans het boek 'De zaak Organon'. Dat niet voor niets als ondertitel meekreeg: 'Geneesmiddelen in de greep van bedrijvenpoker'.     

2.100 banen verloren

Uiteindelijk betekende het verlies van de ruim 2100 banen bij Organon niet dat er net zoveel werklozen bij kwamen. Mensen konden herplaatst worden, gingen eerder met pensioen of gingen heel iets anders doen. In september 2017 waren er 3000 mensen werkzaam in de Osse farmaceutische industrie. Van hen zijn er 1500 in dienst van MSD, 900 bij Aspen en 550 op het Pivot Park.      

Volledig scherm
In februari 2011 staakten medewerkers van Organon in Oss. © FOTOBUREAU RUUD ROGIER
BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

Oss, Uden e.o.