Volledig scherm
Speeltuin Elckerlyc opent 25ste speelseizoen. © Rachelle Suppers

Hoera, 25 jaar Elckerlyc

Ma 5 mrt: De Elckerlyc wordt dit jaar 25 en is daarmee een kwart eeuw oud. Voor mij een kwart eeuw aan mooie herinneringen, want ik ben precies even oud – oké vooruit, één jaartje ouder – als deze speeltuin.

Ik ben dus de eerste generatie die niet beter weet dan dat Oss ‘die grote speeltuin’ heeft. En ja, menig papa en mama reed hier in mijn kindertijd met een lading vol uitgelaten kinderen naartoe voor een verjaardagsfeestje. Snoep en chips nam je zelf mee, want dat kon gewoon.

Fantasie

En voor 6-jarigen maakt het echt niet uit of ze in de Efteling of in de Elckerlyc zijn, het is één pot nat. Rondlopend in de speeltuin anno 2018 roepen de toestellen herinneringen op. Je verstoppen in een ‘kasteel’ omdat het aangevallen werd door een draak of gevangen genomen worden door piraten op het schip achterin de speeltuin. Genoeg fantasie. En dat is nou precies wat Wim van Dorst, voorzitter van de stichting achter de speeltuin, zo mooi vindt aan de Elckerlyc. ,,Het prikkelen van de fantasie is de grote kracht”, vindt hij. Met dank aan de ontwerpen van kunstenaar Ger de Wilde. Dat de speeltuin op handen wordt gedragen in Oss – en inmiddels ook daarbuiten – heeft Van Dorst de afgelopen decennia wel gemerkt. ,,In het begin hadden we echt niet door dat de speeltuin zo breed gedragen werd, hoor. Maar toen hier een keer ’s nachts werd ingebroken en er hout was weggehaald werd het ons duidelijk. Blijf van ‘onze’ speeltuin af, werd er geroepen. Heel mooi dat we dat bereikt hebben.”

Maar dat betekent voor de speeltuin niet dat er nu achterover geleund kan worden. Van Dorst wijst naar de nieuwe klok die zondag tijdens de opening onthuld werd. ,,We moeten wel bij de tijd blijven.” Dat leidde onder meer al tot het uitbreiden van het favoriete speelonderdeel: de zandtafels met waterpompen. ,,Ja, de absolute favoriet. Tot ongenoegen van papa’s en mama’s”, lacht Van Dorst.

Op 3 juni wordt het feestje van 25 jaar Elckerlyc écht gevierd. Mooi excuus om nog eens wat ridderverhalen van vroeger op te halen. 

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement