Volledig scherm
Laura Reijs-Voet. © Privé

In april al brand bij Petjesbar, weet buurvrouw: 'Waar ik bang voor was is gebeurd'

OVERLANGEL - ,,Waar ik al een hele tijd bang voor was, is nu gebeurd", zegt een zichtbaar aangeslagen Laura Reijs-Voet (63). Zij woont met haar man Hans (67) al 32 jaar in het huis vast aan De Petjesbar, die dinsdagnacht totaal uitbrandde.

,,In april vlogen er een paar bloembakken in brand die vlak langs de muur stonden", vervolgt Laura Reijs. ,,Toen heb ik al gezegd dat de hele zaak wel eens zou kunnen afbranden."

ZIE OOK: Brand café De Petjesbar mogelijk aangestoken; omwonenden hoorden auto wegscheuren

Dankzij het kordate optreden van drie dorpsgenoten konden Hans en Laura hun huis woensdagochtend tijdig verlaten. De drie bonkten op hun deur, meteen nadat zij de brand ontdekt hadden. ,,Ik keek door de voordeur en zag links een enorme vuurzee. Ik moest meteen aan die grote ontploffing van de Gasunie denken", verwijst ze naar de aanslag net buiten het dorp in haar jeugd, in 1972. Heel Overlangel werd toen geëvacueerd.

Geen minuut te verliezen

Er was dinsdagnacht geen minuut te verliezen, zoveel was direct helder. ,,We zijn nog snel met een paar man naar boven gelopen om fotoboeken te pakken. Daarna zijn we het huis niet meer in geweest." 

ZIE OOK: Oud-kastelein treurt bij resten Petjesbar: 'Het was mijn levenswerk'

Laura Reijs prijst zich gelukkig dat haar huis door kordaat ingrijpen van de brandweer behouden is.  Er lijkt weinig schade te zijn. ,,Helaas hebben 39 kanaries, eigen kweek van Hans, het niet overleefd. Die zaten in de schuur achter het huis." 

De brand is voor Laura extra schrijnend omdat ze 27 jaar in het friettent en het café van De Petjesbar heeft gewerkt. Dat was in de tijd waarin haar broer Herman Voet en Rinie Arts de zaak leidden. ,,Ik heb er zoveel mooie herinneringen liggen. Dit is een ramp, niet alleen voor ons maar voor het hele dorp." 

Volledig scherm
De brand in Overlangel. © Marco van den Broek
Volledig scherm
Een uitslaande brand in de Petjes Bar in Overlangel. © Marco van den Broek

Oss, Uden e.o.