In de droge sloten op De Berkt, tussen Heesch en Vinkel, komt weer water. Dankzij een inventieve Vinkelse graszodenkweker

VINKEL - Normaal handelt Léon Steenbergen in rollen gazongras. Donderdag mocht de Vinkelse kweker daar een hoofdrol bij pakken op het gebied van waterbeheer. Kenners van waterschap, ZLTO en provincie kwamen op zijn bedrijf samen. Om te kijken naar een ogenschijnlijk simpele aanpassing die tot in de verre omtrek -zelfs een kilometer verderop - de grondwaterstand verbetert.

Volledig scherm
Léon Steenbergen bij zijn infiltratiesysteem. © Maarten van den Hurk

,,Met dit soort vooruitstrevende initiatieven ben ik hartstikke blij", jubelde waterschapsbestuurde Peter van Dijk. ,,Als overheid zijn wij zelf vaak wat defensief. Op progressieve initiatieven als dit hier, bedacht door een ondernemer en goed voor de omgeving, zitten wij te wachten."

Steenbergen had een probleem, of eigenlijk twee. De laaggelegen grond vóór zijn loods aan de Vinkelsestraat was te nat, de grond erachter te droog. Aan de voorkant moest hij via drainage continu water gaan lozen op de wetering ernaast. Terwijl hij op het droge achterland steeds grondwater moet oppompen om te sproeien.

Om het met zijn eigen woorden te zeggen: ,,Dan ben je eigenlijk stom bezig. Het zou veel slimmer zijn om dat drainagewater de bult op te pompen. Alles wat hier de wetering in loopt dat ben je kwijt. Dat gaat de Maas in en dan naar Rotterdam, dat is water naar de zee dragen. Dan kun je het beter hier houden."

De kweker bedacht een systeem om het overbodige water van het lage naar het (een meter) hogere perceel te brengen. Een pomp stuwt het water uit de drainagepijpen naar een put op het hoogste punt. Van daaruit vloeit het water via enkele sloten en greppeltjes weer de grond in.

Deze oplossing is omarmd door waterschap Aa en Maas. Dat besloot zelfs een flink deel van de kosten, 170.000 euro, voor zijn rekening te nemen. Projectleider Patrick Oomens: ,,Je zou kunnen zeggen dat deze ondernemer zijn eigen boontjes had moet doppen. Maar wij zien hier een enorme plus voor de omgeving. Het grondwater wordt beter vastgehouden en dat is precies wat op dit soort hoge zandgronden steeds meer onze opdracht is."

Zeker in Oost-Brabant strijden waterschappen tegenwoordig tegen de verdroging, nu de zomers langer en warmer worden. Op vergadertafels liggen dikke rapporten over hoe het grondwater vast te houden. Want alleen vanuit dit grondwater kunnen in tijden van droogte de boerenakkers leefbaar gehouden worden. 

De aanpak bij Steenbergen heeft effect tot bij de Vinkelse Loop, 1,1 kilometer verderop. Boeren in buurtschap De Berkt, pal achter Steenbergens land, denken dat het grondwater ter plaatse zeker een halve meter omhoog gaat komen. Zij zijn daar blij mee. Sinds de ruilverkaveling van 1988 staan veel sloten vaak droog en moeten boeren hun gewassen om de haverklap besproeien.

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

Oss, Uden e.o.