In Oss is het aantal mensen dat toestemming geeft voor orgaandonatie gestegen
In de gemeente Oss steeg het aantal mensen dat expliciet toestemming geeft voor orgaandonatie. In die gemeente zijn momenteel ongeveer 26.900 mensen orgaandonor. In 2021 waren dat er 26.800. Dat blijkt uit onderzoek van de dataredactie van deze site.
In het Donorregister kunnen personen boven de twaalf jaar die ingeschreven staan bij een Nederlandse gemeente aangeven of ze orgaandonor willen zijn. In Oss kunnen zo'n 82.400 12-plussers hun keuze aangeven in het Donorregister.
Effect nieuwe donorwet
In de zomer van 2020 ging er een nieuwe donorwet in. Deze nieuwe wet legt vast dat alle inwoners van achttien jaar en ouder, wanneer zij zelf niet een keuze invoeren, automatisch in het Donorregister komen te staan met de registratie 'geen bezwaar tegen orgaandonatie', wat wettelijk gezien een 'ja' betekent. In de oude wet moest er expliciet een keuze worden gemaakt. Door de deze wet zijn er nu miljoenen potentiële donoren bijgekomen.
In de gemeente Oss hebben ongeveer 16.600 mensen van achttien jaar en ouder geen keuze geregistreerd, zij zijn dus automatisch donor. Het gaat om 20 procent van alle potentiële donoren. Om en nabij 27 procent geeft expliciet géén toestemming.
Tekst gaat verder onder de kaart
In totaal geven bijna vijf miljoen Nederlanders geven expliciete toestemming voor orgaandonatie. Ongeveer 797.600 inwoners daarvan komen uit de provincie Noord-Brabant. Dat is hoger dan de trend die zichtbaar is in de rest van het land. In Noord-Brabant kiezen 580.100 mensen ervoor om géén toestemming te geven voor orgaandonatie, dat is ongeveer 25 procent van alle inwoners uit deze provincie. Het percentage achttien plussers met geen bezwaar tegen orgaandonatie bedraagt daar 20 procent.
Flinke toename orgaandonaties
Eerder dit jaar meldde de Nederlandse Transplantatie Stichting (NTS) dat er vorig jaar meer orgaandonaties plaatsvonden na overlijden dan ooit tevoren. Het aantal orgaantransplantaties met organen van postmortale (overleden) donoren steeg vorig jaar met 13 procent ten opzichte van 2021.
,,Het is super dat meer mensen geholpen konden worden. Of de nieuwe donorwet hierin een rol heeft gespeeld, weten we nog niet", legt Geertine Zwijnenburg van de NTS uit. ,,Er kwamen vorig jaar namelijk ook meer mensen te overlijden in het ziekenhuis en alleen als iemand in het ziekenhuis komt te overlijden is orgaandonatie mogelijk." Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) gaat later dit jaar onderzoek doen naar de oorzaak van de stijging.
Wachtlijst
In januari stonden er 1247 mensen op de wachtlijst voor een orgaandonatie, een daling van vier procent ten opzichte van een jaar eerder. Het is volgens Zwijnenburg mogelijk dat de daling te maken heeft met de toename van het aantal transplantaties, maar ook daar is (nog) geen bewijs voor. ,,De criteria om op de wachtlijst te komen zijn streng en worden geregeld aangepast, dus het aantal wachtenden kan ook om die reden toe- of afnemen", aldus Zwijnenburg.
Verantwoording onderzoek
Voor dit artikel zijn cijfers gebruikt van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Het gaat om cijfers over de registraties in het Donorregister, per gemeente. Om gemeenten met elkaar te kunnen vergelijken, zijn de absolute aantallen omgerekend naar percentages.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMStille getuigen
Woeste grond die niet was ontgonnen heette in Oss natuurschoon
Oss -
Na 55 jaar nog geen sleet op Oijens muziekkorps Dios: ‘Dat is ook onze wens: een feest voor alle leeftijden’
OIJEN- Nee, dat kon niet, vonden ze halverwege de jaren zestig in Oijen, een carnavalsoptocht zonder een eigen muziekkorps. Drie jaar later liep er een heuse drumfanfare mee in de optocht, een muziekvereniging die afgelopen weekend haar elfde lustrum vierde.Oijen -
PREMIUMWaarvan Akte
Met kneepjes passen we zijn testament aan, drie dagen later krijg ik bericht van zijn overlijden
Wat als een cliënt nog helder van geest is, maar niet kan praten? Deze notaris lost het op met kneepjes in de hand. Een kneepje is 'ja’, twee kneepjes ‘nee’. Elke week tekent journalist Johan Nebbeling waargebeurde voorvallen uit de notarispraktijk op in deze rubriek. -
LEZERSRIEF
Sixpack bier bij Jazz in Duketown. Wie betaalt dan voor de muziek?
Het artikel ‘Rennen voor de pareltjes’ heeft een grappig einde. De bezoeker in dit artikel stelt voor dat iedereen zijn eigen sixpack meeneemt en dat je dan echt geen armoedzaaier bent. Daar heeft hij misschien gelijk in maar wie betaalt dan voor de muziek, de beveiliging, de toiletten, ja zelfs voor zijn stamtafel ??? De supermarkten??? Wel erg kort door de bocht geredeneerd......'s-Hertogenbosch -
PREMIUM
Verwarring in Bossche volksbuurt over ‘vreemde’ huurverhoging: ‘Waarom jij wel en ik niet?’
DEN BOSCH - Vanwege de gestegen kosten verhogen Bossche woningcorporaties de huur van energieslurpende huizen in Den Bosch niet. De geste zorgt voor verwarring bij bewoners die wél meer moeten betalen.'s-Hertogenbosch
-
PREMIUM
Geen vet eten om hartkwaal te voorkomen? Een hardnekkige fabel, zegt cardioloog
-
-
-
PREMIUMzes vragen
Een zonneboiler levert gratis warm water: in zoveel jaar verdien je hem terug
Ondanks stijgende prijzen en langere levertijden blijven zonnepanelen als warme broodjes over de toonbank vliegen. Terwijl zonneboilers maar mondjesmaat worden verkocht. Is dat terecht? Zes vragen over de potentie van een zonneboilersysteem op je dak. -
Overwegend bewolkt in Oss vanochtend
Het wordt vandaag geleidelijk minder bewolkt maar het blijft droog in Oss. 's Middags stijgt de temperatuur tot 20 graden en is de wind matig, windkracht 3. Vanavond is het helder en koelt het af tot ongeveer 18 graden.