Volledig scherm
Eerstejaars leerlingen van Het Hooghuis TBL. Brugklas havo/vwo. © Tom Vos

Je eigen lichaam als onderszoekinstrument op het TBL

OSS - Fysiotherapeut, arts, bewegingstechnoloog, docent sport, voedingsdeskundige, radioloog. Allemaal beroepen die met natuur en gezondheid te maken hebben. Leerlingen die al denken te weten of willen ontdekken of ze later deze kant op willen, kunnen voortaan op Het Hooghuis TBL vanaf de eerste klas de gehele onderbouwperiode de nieuwe ‘masterclass Sport en Life Sciences' gaan volgen. 

Een leerling gaat dan wekelijks twee uur zijn of haar eigen lichaam als ‘onderzoeksinstrument’ gebruiken. Door fysieke inspanningen tijdens niet alledaagse sporten zoals kanovaren,  schermen  en American Football leren ze onderzoek te doen en gegevens te analyseren. Voorbeeld: hoe bereid je je als team voor op de Breakoutrun in de Maashorst? ,, We willen met deze nieuwe masterclass de leerlingen zoveel mogelijk op maat bedienen", aldus rector Tom Brocks en teamleider bovenbouw havo Bert Brands. Het TBL had al vier masterclasses waaruit leerlingen een keuze konden maken en die blijven ook: science, business, art en oriëntatie op taal en cultuur. 

Maximaal

Het TBL gaat ook door met de driejarige flexibele brugperiode die de school eerder begon. In deze periode hebben leerlingen met een havo/vwo-advies  maximaal drie jaar de gelegenheid erachter te komen welk niveau -  havo of vwo - het beste bij hen past. Na elk schooljaar wordt in samenspraak met de leerling en de ouders bekeken wat een goede keuze kan zijn. Leerlingen krijgen daarvoor onder meer bepaalde toetsen op twee niveaus. ,,Uiteindelijk kiezen ze wel voor havo of vwo vanaf het vierde leerjaar", aldus rector Brocks en teamleider onderbouw havo-vwo masterclass Lindy Croonen. ,,De ervaring leert dat leerlingen zich enorm aan elkaar optrekken en boven verwachting goed presteren." 

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

Oss, Uden e.o.