Volledig scherm
Repetitie solisten voor musical Zeur Niet met Vajen van den Bosch in het midden. Links: Holly van Zoggel en rechts: Jazz Fafié foto: Peter van Huijkelom © BD

Jong talent in Osse musical over Annie M.G. Schmidt

Do 18 mei: ,,O, mijn oude schooltje”, zucht de Oijense Vajèn van den Bosch wanneer ze ’s avonds de trappen van het Titus Brandsma Lyceum beklimt. Op de oude zolder – waar normaal dramalessen worden gegeven – wordt ze met open armen ontvangen. Er wordt geknuffeld, snel bijgepraat en dan hup, snel door met de repetitie.

Vajèn

Op het zoldertje wordt door BrabantTalent – onderdeel van Stichting Oss Cultureel – namelijk hard gerepeteerd voor ‘Zeur Niet’, een voorstelling waarin het leven van schrijfster Annie M.G. Schmidt en 22 van haar liedjes centraal staan.

Voor Vajèn is een hoofdrol weggelegd als ‘Engel Annie’, Annie M.G. Schimdt die in de rol van verteller terugkijkt op haar leven. Van geboorte tot haar dood in 1995. ,,Echt heel leuk om weer terug te zijn”, vindt musicalster Vajèn. ,,In 2011 hebben we deze musical ook al eens gespeeld als de Talentenklas. Toen speelde ik een kleine Annie, dus heel bijzonder dat ik nu deze rol mag spelen. Ik was ook echt vereerd dat ik gevraagd werd”, zegt de musicalster die onlangs nog gecast werd als Gloria Estefan voor de musical On Your Feet die vanaf oktober in het Beatrix Theater in Utrecht te zien zal zijn.

Nieuw talent

Vajèn wijst naar haar twee jongere mede-engeltjes die druk bezig zijn met liedjes repeteren. ,,Ook leuk om die twee zo te zien groeien. Ik ken ze al vanaf dat ze klein waren”, lacht ze.

‘Die twee’ zijn de 13-jarige Holly Zonne van Zoggel (speelde in musicals als Ciske de Rat en Klaas Vaak) en Jazz Fafié (12 jaar en was al twee keer deelnemer aan het Junior Songfestival). Daarom ook niet voor niets dat ze in Zeur Niet naast Vajèn staan.

Ook een Annie M.G. van ‘Joop’

Het toeval wil dat er dit jaar nóg meer Annie M.G. Schmidt op de culturele agenda staat: Joop van de Ende komt in september met de musical Was getekend, Annie M.G. Schmidt. ,,Dat staat echt los van elkaar. We wisten het niet eens. Gewoon pure toeval dus. Of misschien hebben ze het bij ons gezien”, grapt John van Boekel, manager van Stichting Oss Cultureel, die ook naar de repetitie komt kijken.

In de ‘Osse Annie M.G.’ zijn 22 liedjes van de Nederlandse schrijfster verwerkt. In de voorstelling is niet alleen een rol weggelegd voor de solisten, alle zestig leerlingen van zangschool BrabantTalent vervullen een rol. De voorstellingen zijn op 3 en 4 juni. Regie en muziek is in handen van Floor-Anne van Vliet, Stanley Stokkermans en Gert Oude Sogtoen.

Oss, Uden e.o.