Volledig scherm
© Thinkstock

Jubilerend Ravensteins Cordaad is meer dan een koor

RAVENSTEIN - Jubilerend koor Cordaad uit Ravenstein viert op zondag 20 november haar 40-jarig bestaan met een feestelijke heilige mis om 11.00 uur in de eigen St. Luciakerk.

Het jubilerend koor dat tweewekelijks een viering opluistert, werd in november 1976 opgericht. ,,Daar waren in ieder geval An van Haeren, Frank van Tongeren en Vincent Las en John Blummel bij betrokken,” weet bestuurslid Karin Tamboer zich nog te herinneren.”

Om een goede naam te bedenken werd zelfs een prijsvraag uitgeschreven onder de bevolking. Het werd ‘People’s Choice’. De nieuwe naam ‘Cordaad’ wat staat voor ‘daden met het hart’ werd 8 jaar geleden bedacht door Willy Bierman. Hij stond tot vier jaar geleden, maar liefst 25 jaar voor het koor. Met organist John Blummel vormde hij lange tijd een hecht duo.

,,De reden dat we van naam wilden veranderen was dat we van het imago ‘jongerenkoor’ af moesten. We zijn tenslotte geen jongeren meer,” zegt medebestuurder Noortje van Tilborg.

Zoals bij bijna elk koor wisselde ook bij People’s Choice het ledental. ,,We hebben ooit ver over de 40 leden gehad’. Nu hebben we er 26. Er zijn ook leden weer teruggekomen. Een heel stel van ons gaat ’s woensdags na afloop van de repetitie naar café de Keurvorst, aan de overkant van de kerk, om na te kletsen. Dat versterkt de band en daardoor is Cordaad ook meer dan alleen een koor,” zegt Karin.

Vier jaar geleden heeft de broer van Willy, Gerard Bierman zijn taak overgenomen. Gerard is er tevens organist. ,,We gaan sindsdien wel een iets andere kant op met het repertoire,” vertelt hij. ,,We zingen tegenwoordig ook liederen van Purcell en Rachmaninov. Bovendien veel meer ‘a capella’.

Voor de Eucharistieviering van zondag hebben we liedjes gezocht die de hele periode overspannen. Dus van Shout to the Lord tot een Russisch Ave Maria.” Beppie van de Ven is het enige lid dat al 40 jaar bij het koor zingt.

Oss, Uden e.o.