Volledig scherm
Op de milieustraat in Oss worden de troosteloze restanten van de buxusstruiken gedumpt. © Peter van Erp

Kaalgevreten tuinen in Oss en Veghel na oprukken buxusmot

OSS/VEGHEL - De ene na de andere lading gerooide buxusstruiken dient zich aan bij de milieustraat in Veghel. Reinier Klaban, die aan de entree zit, kan zich bijna niet voorstellen dat er nog veel buxussen in de omgeving over zijn.  ,,Vorig jaar was er nog niks aan de hand, maar dit jaar hebben zie ik elke dag meerdere aanhangers en auto's met aangetaste struiken passeren." 

Het zat er al een paar jaar aan te komen. De buxusmot sloeg eerder al keihard toe in de omgeving van Waalwijk, Tilburg en later Den Bosch. De vlinder met zijn vraatzuchtige nazaten rukt op in oostelijke richting en heeft nu ook Veghel en Oss bereikt. 

Op de milieustraat in die laatste plaats neemt Jan van Nistelrooij afscheid van zijn totaal kaalgevreten buxushaag. ,,Buxushagen vormden de basis van onze tuin. Een jaar of drie geleden zag ik voor het eerst dat ze waren aangetast. Dit jaar heb ik de laatste struiken gerooid. Het is niet anders."

Bij de Udense milieustraat valt het aanbod van besmette buxus nog mee, melden de poortwachters. Maar ja, dat was vorig jaar in Veghel dus ook nog zo. Rozannie Peerenboom uit Mariaheide roept tuinliefhebbers op zich te wapenen tegen de buxusmot. 

Zelf heeft ze een enorme tuin met wel honderd verschillende soorten buxus. En die staan er allemaal fris en gezond bij. Ze verwijst naar de website van tuinvereniging Groei & Bloei Meierijstad voor tips om de buxusmot te bestrijden.  

Oss, Uden e.o.