Volledig scherm
Beeld van eerdere kermisfeesten. © Peter van Huijkelom

Kermisfeesten Oss mogen doorgaan, maar zónder muziek

PollOSS/DEN BOSCH - De Kermisfeesten in Oss mogen doorgaan van de rechter, maar zónder muziek. Dat is de uitspraak in de rechtszaak die zich vrijdagmorgen voor de Bossche rechtbank afspeelde.  Kermiswethouder Van Kessel en burgemeester Buijs reageren gepast op de uitspraak,  al vinden ze het jammer (Buijs) en zal overlast door evenementen in het centrum nooit helemaal voorkomen kunnen worden (Van Kessel) .

Poll

Kermisfeest zonder muziek is geen feest

  • Mee eens (80%)
  • Niet mee eens (20%)
4055 stemmen

Het is tijdens de Kermisfeesten verboden een geluidsinstallatie buiten te hebben staan of muziek te maken oordeelde de rechter.  De uitspraak was kort en bondig: de uitgebreide toelichting volgt uiterlijk dinsdag.

De spoedzitting was aangevraagd door advocaat Herbert Pasveer. Hij vertegenwoordigde twee bewoners van de straat die het evenement willen weren in verband met geluidsoverlast.   

Organisator Partycrew oordeelde tijdens de behandeling van de zaak nog dat de verlaging van het volume tijdens de feesten geen optie was. Wat daaruit de conclusie is ná deze uitspraak is nog niet bekend.

'Bruisende stad'

Kermiswethouder Thijs van Kessel respecteert de uitspraak van de rechter: ,,Uiteraard. We vinden het belangrijk om activiteiten in Oss en in het centrum te kunnen blijven organiseren. Dat zal altijd ook overlast geven."  Van Kessel kondigt wel aan dat de gemeente nog eens goed naar de uitspraak én naar het vergunningenbeleid gaat kijken. ,,Oss is een bruisende stad waar veel te beleven is en dat willen we graag zo houden. Maar tegelijk moet de overlast natuurlijk ook niet te groot worden voor onze inwoners, dat snappen we ook.’'

Quote

We snappen heel goed dat de inwoners er veel last van hebben

Burgemeester Wobine Buijs-Glaudemans

Burgemeester Wobine Buijs-Glaudemans vindt de uitspraak jammer ,,omdat de kermisfeesten een mooie bijdrage leveren aan de feestelijkheden in het centrum. Maar we snappen ook heel goed dat de inwoners er veel last van hebben."  Volgens Buijs is het goed dat ze dan naar de rechter kunnen, zodat deze kan toetsen of de belangen van de inwoners voldoende zijn meegewogen. ,,We gaan ons vanzelfsprekend aan deze uitspraak houden. En gelukkig blijft er voldoende te doen in het centrum van Oss en in de rest van de gemeente.’

Bodemprocedure

De vergunning die de gemeente verstrekte voor het evenement stond centraal in de zaak die vrijdagmorgen werd behandeld. De bewoners wilden de vergunning laten schorsen en voelden zich in hun strijd gesterkt door de uitspraak van de rechter in de bodemprocedure. Daarin ging het over de vergunning van afgelopen jaar en kregen de bewoners op alle punten gelijk.  Dus hadden de Kermisfeesten in 2017 eigenlijk ook niet mogen doorgaan.

 Ongeacht de uitspraak ten aanzien van de muziek in de 'horecastraat' staan de attracties donderdag gewoon op hun plek. Mét luide muziek. 

Download de gratis nieuwsapp van het BD. Zo bent u altijd en overal op de hoogte van het laatste nieuws. Download nu de nieuwe versie in de Apple App Store (iOS) of de Google Play Store (Android).