Volledig scherm
De kleuters reizen met de Maasmeanderstrein. © Bert van der Linden.

Kinderen zoeken naar gestolen gildezilver tijdens vakantieweek Ravenstein

RAVENSTEIN - Met 240 kinderen en bijna 80 begeleiders viert het jeugdvakantiewerk van Ravenstein van maandag tot en met donderdag de vakantieweek op de zandvlakte van Herperduin. Het programma bestaat uit sport en spel, zeskampen met veel waterspelen, GPS speurtochten, laserstraalgevechten en ritten met de Maasmeandertrein. En vooral veel gildespelen.

Daarmee speelt de organisatie in op de internationale Gildedagen die dit voorjaar door het Ravensteinse St. Barbaragilde werden georganiseerd. ,,Dit gegeven hebben we gecombineerd met de publiciteit rond de historische gewelven die bij Martin Jan van Mourik zijn blootgelegd”, vertelt Willy Peters, een van de bedenkers van het verhaal.

Vluchten met zilver
Dat verhaal gaat terug tot 1456, het jaar dat het gildezilver werd gestolen door een roversbende die naar Jeholda vluchtte. Op advies van St. Barbara, de patrones van de mijnwerkers, is men op Herperduin gaan zoeken naar het zilver. De kinderen stuiten een dezer dagen dan ook op een zilvermijn. Aan het einde van de week ontvangen de kinderen een ‘zilveren’ herinnering aan de vakantieweek.

Discipline
Het gaat er wel gedisciplineerd aan toe, want maar liefst drie keer per dag wordt er een aangepaste versie van het Ravensteinse stadslied gezongen. Donderdag bij de afsluiting geven de leden van het St. Barbaragilde in vol ornaat acte de presence.

Peters vindt het wel jammer dat de scholen voor voortgezet onderwijs voor veel Ravensteinse jongeren al zijn begonnen. ,,We missen daardoor een grote groep van 12 tot en met 14-jarigen."

Volledig scherm
Met zijn allen richting het doel. © Bert van der Linden
Volledig scherm
Veel waterspelen op de zeskamp. © Bert van der Linden.

Oss, Uden e.o.