Volledig scherm
Dorus van de Rijdt (links) en Frenk Zegers bestormen in november vanuit Neerlangel de biermarkt met hun tripel, Godfried met den Baard. © FOTOBUREAU RUUD ROGIER

Kleine bierbrouwer is helemaal terug in regio

OSS - Tien jaar geleden telde de gemeente Oss nog geen enkele bierbrouwerij. Nu zijn er vijf, die ieder met hun eigen merken aan de weg timmeren. De jongste loot aan de bierboom is brouwerij De Kluys uit het nietige Neerlangel. 

De nieuwe lichting brouwers gedijt op een hang naar lokale identiteit en een toenemend bewustzijn van kwaliteit. Daar is Rianne Joosse van overtuigd. De voorzitter van Bier Consumenten Vereniging PINT zag het bierlandschap de afgelopen jaren veranderen. ,,De biermarkt is hip. Vroeger was bierdrinken toch vooral iets van mannen, tegenwoordig bestellen ook steeds meer vrouwen een speciaalbiertje op het terras. Bijna elke zichzelf respecterende horecazaak heeft tegenwoordig een aparte bierkaart." 

Godfried met den Baard

Dorus van de Rijdt (28) en Frenk Zegers (30) zien hun kans schoon. Na enkele jaren experimenteren is de tijd rijp om brouwerij De Kluys officieel te vestigen. In Neerlangel bereiden ze zich voor op een eerste marktgang. Godfried met den Baard heet de tripel die volgens het duo het lekkerste is wat ze tot op heden hebben gebrouwen. Nu alleen nog de bierdrinkers in de regio overtuigen. ,,Het is een heel spannende tijd voor ons Tot nu toe was het voor ons alleen een hobby." 

Of Godfried met den Baard nu aanslaat of niet,  het bierlandschap is permanent veranderd, daar daar is het duo overtuigd. Zegers: ,,Het is met alleen maar pils veel te lang veel te saai geweest. Heel veel jongeren hebben tegenwoordig een speciale bier-app op hun telefoon. Daarop houden ze bij welke biertjes ze allemaal geproefd hebben en welke waardering ze eraan geven. Het accent verschuift van zuipen en dronken worden naar drinken en genieten."