Erwin Olaf voor zijn portret van koningin Máxima in museum Jan Cunen.
Volledig scherm
Erwin Olaf voor zijn portret van koningin Máxima in museum Jan Cunen. © Rachelle Suppers

Koninklijke opening voor museum Jan Cunen

Za 30 sept: Gekkenhuis bij museum Jan Cunen. Komt prinses Beatrix?! Of Máxima? Nee, dat niet, maar een koninklijk randje kreeg de heropening van het museum wel.

Vijf generaties

‘Vrouwen van Oranje’ is één van de vier tentoonstellingen onder de paraplu ‘Powervrouwen’ waar het Osse museum dit weekeinde mee opent. Een unieke tentoonstelling, want hier zijn vijf generaties Oranjekoninginnen te bewonderen: Emma, Wilhelmina, Juliana, Beatrix en Máxima. Heel bijzonder, vond ook fotograaf Erwin Olaf die een aantal portretten van Máxima maakte. ,,Hebben jullie zin in een verrassing?”, vroeg hij daarom aan theaterdirecteuren Karin van Lieverloo en Margo Elemans.

Close-up van Máxima

Natuurlijk zeiden zij ja. Dat resulteerde zaterdagmiddag in de onthulling van het allernieuwste portret van koningin Máxima: een fontrale close-up gemaakt op 18 april 2017 ter gelegenheid van de vijftigste verjaardag van Willem-Alexander. ,,Het is uit sympathie voor het museum en omdat ik de tentoonstelling van vijf generaties koninginnen heel bijzonder vind”, vertelt Erwin Olaf die zelf ook aanwezig is bij de opening van het museum.

'Powervrouwen'

Het is dan ook dringen in de ‘Máxima-kamer’ op de tweede etage om een glimp van het nieuwste portret op te vangen. Maar Máxima is niet de enige ‘powervrouw’ waarme Jan Cunen mee pronkt. Ook fotograaf Micky Hoogendijk geeft zich in tentoonstelling ‘Naakte emotie’ bloot. Een derde tentoonstelling komt van de hand van de van oorsprong Osse beeldhouwster Margot Homan. En dan is er nog nummer vier: een ietwat vreemde eend in de bijt, de geschiedenis van de anticonceptiepil. In 1962 uitgevonden in Oss. ,,Werd het zelfbeschikkingsrecht van de vrouw misschien wel in Oss geboren?”, oppert directeur Van Lieverloo dan ook in haar openingswoord.

Wie zal het zeggen. Zeker is in ieder geval wel dat deze twee ‘powervrouwen’ achter Jan Cunen in ieder geval bewezen hebben dat het museum van Oss niet langer het regionale sufferdje is, maar prima meekan op de nominatielijst voor ‘verplichte musea’ voor kids op de basisschool.

De tentoonstellingenreeks ‘Powervrouwen’ is vanaf zondag 1 oktober voor iedereen toegankelijk en loopt nog tot en met 14 januari.