Volledig scherm
© Mari van Rossem

Kooikers op Lithse eendenkooi vangen hun eenden tegenwoordig vooral voor onderzoek

LITH - De Hertogswetering begint bij Grave en stroomt meanderend naar Gewande. Met een serie verhalen besteedt het BD aandacht aan deze unieke waterloop. Deze week aflevering 2.

Zowat elke dag, ook nú buiten het vangseizoen, komen ze op hun eendenkooi om de tamme eenden (‘onze staleenden’) te voeren. Diel van Helvoort en Hans de Jonge, kooikers op de Lithse Kooi, zouden niet anders willen.

De stilte, de natuur en de elementen: het zijn hun vrienden voor het leven. Waar de eendenkooi eeuwenlang met name diende om wilde eenden voor consumptie te vangen, is tegenwoordig het aspect ‘onderzoek’ vele malen belangrijker.

Diel vangt, Hans ringt en monstert. En zo heel af en toe gaat er een wild eendje mee naar huis, voor in de pan, lacht Diel die zelf inmiddels als vijfde generatie op de kooi zit. Hans’ onderzoek, dat hij in samenwerking met het Erasmus Medisch Centrum verricht, richt zich met name op het detecteren van virussen, die met het gevogelte van ver deze kant op komen.

Lees deel 2 van de serie ‘Langs de wittering’ over de kooikers in het Brabants Dagblad, editie Oss, van donderdag 4 augustus.

Volledig scherm
© Mari van Rossem

Oss, Uden e.o.