Volledig scherm
Schetsontwerp van de nieuwe rotonde voor Museum Jan Cunen aan de Molenstraat in Oss. © Gemeente Oss

Kromzwaard siert nieuwe rotonde voor museum Oss

OSS - De nieuwe rotonde voor Museum Jan Cunen wordt uitgedost met een replica van de bekendste archeologische vondst van Oss: het kromzwaard. Ook de wijnemmer waar het kromzwaard zich in bevond, speelt een rol in het ontwerp voor de nieuwe rotonde aan de Raadhuislaan, Molenstraat en de Oostwal. 

Die wegen gaan in de komende jaren op de schop en het huidige kruispunt maakt plaats voor een rotonde. Het college neemt op korte termijn een besluit over de vergunningaanvraag voor deze werkzaamheden. Wethouders Gé Wagemakers en Johan van der Schoot presenteren woensdag het ontwerp voor het toekomstige verkeersplein.

Rotondekunst

De replica's van het kromzwaard en de wijnemmer maken onderdeel uit van een groter project voor rotondekunst in Oss. De gemeente pakt binnenkort ook twee rotondes aan de Kennedybaan aan. Op de ene krijgt het kunstwerk De Waterdrager een prominentere plek, op de andere komt onder meer een kleine versie van de Osse watertoren te staan. 

Zo volgen er meer van de in totaal 32 rotondes in Oss. De kunstwerken samen vertellen het verhaal van Oss, van prehistorie tot industrie. Bij elk van de themarotondes komt een informatiebord te staan en worden stoelen of bankjes neergezet zodat recreanten er even bij kunnen gaan zitten. De gemeente wil de kunstwerken met elkaar verbinden door een fietstocht.

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
 1. Koningin Máxima: royal die het geluk omarmt, maar ook in harde tijden (Oss) majestueus kan zijn
  video

  Koningin Máxima: royal die het geluk omarmt, maar ook in harde tijden (Oss) majestueus kan zijn

  OSS - Nederlanders houden van koningin Máxima en we weten weer waarom. Op een dag van nationale rouw, te midden van ongeloof en naarstig onderzoek, toonde de koningin hoe sober verdriet kan zijn. Ogen die oprecht bezorgd stonden. Een kapsel dat een beetje in de war lag, zulke trivialiteiten doen er dan even niet toe. Alleen troost. Portret van een royal die het geluk omarmt, maar ook in harde tijden majestueus kan zijn.
 2. Zo kwam Ossenaar Hans van M. tot zijn wanhoopsdaad: een reconstructie

  Zo kwam Ossenaar Hans van M. tot zijn wanhoops­daad: een reconstruc­tie

  BEMMEL/OSS - Woensdag 22 augustus 2018, 02.00 uur. Een daverende klap schudt Bemmel ruw wakker. Gillende sirenes verscheuren de nacht in het Betuwse dorpje. Een auto is dwars door de glazen pui van het gemeentehuis geramd en ontploft. Tussen de brokstukken in de geblakerde ontvangsthal vinden agenten en brandweerlieden het levenloze lichaam van Hans van M. De vrachtwagenchauffeur had zijn aanslag zorgvuldig gepland. Een reconstructie, mede op basis van zijn lange afscheidsbrief.

Oss, Uden e.o.