Volledig scherm
Joop Falke, op 80-jarige leeftijd bij een kunstwerk aan de Nieuwe Hescheweg. © Ruud Rogier

Kunstenaar Joop Falke in Oss overleden

OSS - Edelsmid en beeldend kunstenaar Joop Falke is maandag overleden op 83-jarige leeftijd. Hij was al langere tijd ziek.

Falke werkte sinds 1958 in Oss. Hij had een atelier en winkel in de Houtstraat. Daar woonde hij ook. De Ossenaar was ontwerper van sieraden, plastieken en beelden van diverse materialen. Falke maakte veel werk voor kerken en gebouwen in het hele land.

Bekende ontwerpen
Bekende voorbeelden in Oss zijn onder meer de hockeystick bij MHC Oss aan de Macharenseweg, de schaatser op het huis van Schueler aan de Hertogensingel, de jodenster voor appartementencomplex Princenborgh en de ambtsketen van de Osse burgemeester.

Veel vrouwen in de regio lopen rond met zijn sieraden. Ook gaf Falke 25 jaar lang edelsmeedles aan de Vrije Academie, de voorloper van de Muzelinck.

Wind mee
Drie jaar geleden kreeg hij van de gemeente een Osje van Verdienste. Bij die gelegenheid blikte hij terug: ,,Ik heb de wind mee gehad. Zelden zonder werk gezeten. Ik kijk positief tegen mijn leven aan. Het belangrijkste was: goed luisteren. En wat mensen vragen in een vorm gieten. Ze hebben mij nodig en ik heb daarin kunnen voorzien. Dat is een plezierig gevoel.''

Op zaterdag 8 oktober vindt een herdenkingsdienst plaats in de Lievekamp.