Volledig scherm
Gerard van Maasakkers. Foto Mari van Rossem

'Lach en Lied' stopt op hoogtepunt

Een bomvolle zaal, een keur aan artiesten van standing en een totale opbrengst van zo'n 80.000 euro van vijftien edities: Het Brabants Lach- en Liedfestival stopte zaterdagavond met recht op een zelfverkozen hoogtepunt. Stichting Sahelp was weer de grote winnaar.

Met de nieuwe Sahelp-voorzitter Hilda Vliegenthart aan het spreekgestoelte, Cor Swanenberg en Henk Janssen als de onvermoeibare aanjagers en de gratis en voor nop optredende zangers, vertellers en cabaretiers werd het vijftiende festival er eentje om nooit te vergeten. Of zoals menig bezoeker na afloop verzuchtte: 'Sund dègget vurbè is'.

Na Pro et Contra als welhaast opera-achtige opening en de overzeese Brabo Marlon Kicken als dolkomische, vreemde eend in de bijt was het voor de pauze niemand minder dan Gerard van Maasakkers himself die de zaal én muisstil én volop meezingend en -neuriënd kreeg.

Na de Brabantse break was Gerard Korthout al improviserend op dreef en moest het publiek daarna aan de bak bij het tradionele community-singing van Ad de Laats monikaspeuler. Doldwaas was het slot met Slabroeks bekendste inwoner, Mark van de Veerdonk, die zijn overwegend grijze toehoorders met een tsunami aan grappen en grollen overspoelde.

Volledig scherm
Het Cor Swanenbergtrio. Foto Mari van Rossem
Volledig scherm
Interactieve act van Mark van de Veerdonk en Jos Swanenberg, zoon van Cor, met publiek. Foto Mari van Rossem
Volledig scherm
Mark van de Veerdonk op het podium van Lach en Lied. Foto Mari van Rossem