Volledig scherm
Op het schoolplein heerst begrip voor de staking, al balen ouders dat die samenvalt met de feestdag op de Fonkeling. © Paul Driessen/BD

Lerarenstaking zit schoolreisje van Fonkeling in Berghem dwars

BERGHEM - Jarige basisschool de Fonkeling in Berghem kort het schoolreisje voor leerlingen in uit respect voor stakende leraren.

De Bergse basisschool viert dinsdag 27 juni haar 10-jarige bestaan en stuurt leerlingen naar drie verschillende speeltuinen in de regio. Het feest valt samen met de landelijke lerarenstaking. Voor een hoger salaris en minder werkdruk beginnen leraren een uur later aan hun werkdag. 

Door de actie vertrekken de bussen vanuit Berghem maximaal een half uur later, verwacht directeur István Turi. De staking van een uur start om half 9 's ochtends en de groepen zouden toch al later vertrekken, betoogt hij. Ouders van de ruim 850 leerlingen kregen van Turi een brief met uitleg. 

Op het schoolplein heerst best begrip voor de staking, al balen sommige ouders dat de actie net samenvalt met de schoolreisjes. De directeur kan dat begrijpen. ,,Maar het gaat wel over het team dat elke dag voor hun kinderen klaarstaat."

Statement

Uit de paar reacties die Turi binnenkreeg, sprak begrip, teleurstelling en de wens om de trips naar speeltuinen Elckerlyc in Oss, Hemelrijk in Volkel en De Blije Dries in Wijchen te verzetten naar een andere dag. De schoolleiding dacht daar over na, maar gaat daar niet in mee. Het is door al gemaakte afspraken geen doen. 

Het is niet zo dat de kinderen een half uur langer in de speeltuin blijven om de staakvertraging goed te maken. ,,Daarmee doen we het idee van de staking teniet. Dat zou ik niet fair vinden", zegt directeur Turi. ,,We doen alles voor de kinderen, maar soms moet je ook een statement maken." 

Oss, Uden e.o.