Volledig scherm
Laden en lossen in de Osse haven. © FR076 Van Assendelft Fotografie

Link met mestfabriek zorgt in Oss voor verzet tegen herstel van fouten in plan

OSS - Omwonenden en oppositiepartijen in Oss willen fouten in een bestemmingsplan gebruiken om een barricade op te werpen tegen de komst van een mestfabriek naar de haven. Machthebbers in de politiek proberen dat te voorkomen.

Maar hoe harder coalitiepartijen VDG, CDA en VVD in Oss roepen dat het herstel van fouten in het bestemmingsplan voor de Osse haven niets te maken heeft met de komst van een mestfabriek, hoe wantrouwiger tegenstanders worden.

Omwonenden dienden 156 bezwaren in tegen het voornemen om de gebreken te herstellen en krijgen steun van de oppositie in Oss. Zeker met de verkiezingen in het vooruitzicht laten SP, Beter Oss, D66, PvdA en GroenLinks geen kans onbenut om te tonen dat zij wél alles in het werk stellen om de grote mestverwerker te weren.

Onvermurwbaar

Daar hoort ook bij dat ze de fouten in het bestemmingsplan voor bedrijventerrein Elzenburg voorlopig niet willen repareren, om een voor hen belangrijke barricade tegen de komst van een mestfabriek in stand te houden. De oppositiepartijen doen in de raadsvergadering van 8 maart nog een laatste poging om het besluit tegen te houden, al lijkt de coalitie onvermurwbaar.

De coalitiepartijen en VVD-wethouder Gé Wagemakers vinden het niet sjiek om door de gemeente gemaakte fouten te misbruiken om de mestfabriek tegen te houden. Daar loopt al een aparte procedure voor, betogen zij. Ook kan het zijn dat andere bedrijven aan de haven last hebben van de fouten omdat ze daardoor geen milieuvergunning kunnen aanvragen. De wethouder noemt Heesen Yachts en VBI Beton als voorbeelden. 

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement