Volledig scherm
© ANP

Lithse (45) haalde 22.000 euro van rekening oma in Herpen

DEN BOSCH/HERPEN - Een 45-jarige vrouw uit Lith heeft tussen 2012 en 2015 ruim 22.000 euro van de rekening van haar oma afgehaald. Het slachtoffer woonde in een zorginstelling in Herpen en kon niet meer voor haar eigen financiën zorgen. 

De Lithse had daarom een volmacht gekregen. De zorginstelling merkte in 2012 dat de financiële situatie van de oudere vrouw 'zorgelijk was': er werden regelmatige rekeningen niet betaald. Ze probeerden contact op te nemen met de verdachte, maar die was 'moeilijk bereikbaar'.

Op voorspraak van de zorginstelling werd het slachtoffer daarom in 2015 onder 'financiële bewindvoering' gesteld. Toen bleek dat er zonder duidelijke redenen grote bedragen waren overgemaakt naar de privé-rekening van de Lithse vrouw. De kleindochter van het slachtoffer gaf aan dat ze het geld had geleend: dat mocht ze, omdat zij 'de enige was die oma nog bezocht'. De verdachte kreeg de kans om een betalingsregeling te treffen: toen dit niet snel genoeg gebeurde, deed de bewindvoerder aangifte.

De verdachte gaf bij aan dat ze het geld had gebruikt voor het betalen van haar rekeningen: ze had grote schulden. Ze voegde daar wel aan toe dat het 'niet de bedoeling was geweest' om haar oma met haar 'shit' op te zadelen. De vrouw zou een deel van het geld wel hebben ingezet voor haar oma: zo zou ze wel eens wat eten en ondergoed voor de oudere vrouw hebben gekocht. 

De rechter legde de vrouw een werkstraf van 100 uur op, waarvan 40 uur voorwaardelijk.

Oss, Uden e.o.