Volledig scherm
De Maasuiterwaard bij Dieden. © Maarten van den Hurk

Maas krijgt extra ruimte boven Oss en behoudt heggen

DEN BOSCH - Flink meer afgravingen in de Maasuiterwaarden boven Oss. Deze rivierverruiming komt dichterbij nu minister Schultz van Haegen heeft ingestemd met een gezamenlijk voorstel van Noord-Brabant en Limburg voor betere hoogwaterbescherming.

De twee provincies hebben met de minister afspraken gemaakt over acht deelprojecten van het Deltaprogramma Maas. Van deze dijkherstel- en rivierverruimingsprojecten bestaan houtskoolschetsen. Die worden in de komende twee tot drie jaar verfijnd tot concrete werktekeningen die richting aannemer kunnen. Van de totaalkosten van circa 400 miljoen euro draagt het ministerie 100 tot 124 miljoen euro, zo is deze week overeengekomen.
Meest opvallend bij de rivierverruiming boven Oss is het herstel van twee oude Maasmeanders ten oosten en westen van Megen. Dit Maasstadje zal hierdoor weer permanent aan drie kanten door water omringd worden.

Oeffelt
​​Een tweede opvallend deelproject in Brabant is gepland bij Oeffelt. Hier wordt de Maasbrug van de N264 naar Gennep als het ware verlengd. De bestaande aanrit over een dijk wordt vervangen door een weg op pilaren waar het water tussendoor kan stromen. Door deze oplossing kan het nabijgelegen Maasheggengebied, rijk aan cultuurhistorie en natuurwaarden, nagenoeg behouden blijven.
Gedeputeerde Johan van den Hout is verheugd: "Er is een tijd gedacht aan een enorme nevengeul dwars door het gebied. Dat is nu gelukkig niet nodig."

Oss, Uden e.o.