Volledig scherm
Melissa van Beekveld. © Renz Bakx

Melissa van Beekveld (24) uit Oss wint Shell Afstudeerprijs voor Natuurkunde

OSS - Het Maaslandcollege in Oss heeft er een nieuw uithangbord bij. De Osse Melissa van Beekveld (24), oud-leerlinge van de school, heeft de Shell Afstudeerprijs voor Natuurkunde gewonnen vanwege haar fundamenteel onderzoek naar donkere materie. Ze krijgt de prijs, waaraan een geldbedrag is verbonden van vijfduizend euro, deze maandag bij de Koninklijke Hollandsche Maatschappij der Wetenschappen (KHMW) in Haarlem.

Volgens de KHMW heeft Melissa baanbrekend onderzoek naar donkere materie, die 85% van de materie in het heelal vormt. Deze materie gedraagt zich niet zoals normale materie en is daardoor tot nog toe niet waargenomen. Melissa ontwikkelde een nieuwe manier om deze deeltjes mogelijk te kunnen waarnemen.

De jury prijst de hoge kwaliteit van haar afstudeeronderzoek. ‘In het bijzonder de overtuigende onderbouwing van de nieuwe zoekstrategie die ze voorstelt.' Haar succesvolle onderzoek heeft ook al geleid tot drie internationale publicaties. Melissa is drie weken geleden afgestudeerd aan de Radboud Universiteit in Nijmegen. Ze kreeg op de universiteit als eindbeoordeling een 9,5.

Oss, Uden e.o.