Volledig scherm
Schets van Wal Kwartier in centrum van Oss, met links de Walstraat en rechts de Molenstraat. Bron: Buro Lubbers © Sandra Van De Laar

Miljoenenplan voor binnenstad Oss oogst lof, zelfs van de kritische SP

OSS - Het college van B en W oogst vooral lof voor de manier waarop het gebied rond de oude V&D in Oss op de schop gaat. Een investering van naar verwachting 10 miljoen euro moet een nieuw en groen woon- en winkelgebied mét cultuurhuis en woontoren van 35 meter opleveren in het hart van de binnenstad. 

,,Dit maakt onze stad toekomstbestendig", gelooft centrummanager Jack van Lieshout. ,,Dat heeft in positieve zin ook consequenties voor volgende generaties, want dit doen we niet voor de korte termijn." 

Ondernemer Sjoerd Roelofs ziet in het plan veel punten terug die hij samen met stadsgenoten voorstelde in manifest UIThuis. Die groep betrokken Ossenaren pleit al bijna een jaar voor een gebouw met retail, horeca, cultuur en educatie dat meer leven brengt in het stadshart. Hij is 'oprecht blij' met het voorstel.

Oordeel

De politiek velt in september een oordeel over het plan dat het college van B en W dinsdag presenteerde. VDG'er Alfons Prinssen, fractievoorzitter van de grootste coalitiepartij in de Osse raad, heeft het over een 'positieve stap'. ,,Als je er mensen laat wonen, voeg je ook weer klanten toe aan je centrum. Meer cultuur lijkt me goed voor de reuring in de stad. Dat je zo veel vierkante meters winkelruimte wegneemt, is gezien de leegstand helemaal niet erg."

Zelfs de voorheen vrij negatieve SP reageert positief op het plan dat nu voorligt. Vooral de integrale aanpak van het hele gebied spreekt Jan Zoll zeer aan. De leider van de grootste oppositiepartij van Oss blijft wel kritisch over de over de noodzaak van het verhuizen van de bieb en het risico op belangenverstrengeling tussen de gemeente en de Van Deursen Group, eigenaar van het oude V&D-pand. Zoll vreest dat het commerciële bedrijf te veel profiteert van de miljoenen die de gemeente in het project pompt.