Volledig scherm
Milko van Gool, de eerste Europeaan van het vasteland die het Noordkanaal is overgezwommen. © Edwin van Zandvoort Photo-Prestige

Milko van Gool in 10.34 uur over Noordkanaal

DONAGHADEE/PORTPATRICK - In een tijd van 10.34 uur is Milko van Gool uit Lith er gisteren in geslaagd het roemruchte Noordkanaal van Noord-Ierland naar Schotland over te zwemmen. Dat is de vierde beste tijd die ooit gezwommen is en de beste tijd waarin een man ooit is overgestoken.

De Lithenaar is de eerste Europeaan van het vasteland die het Noordkanaal heeft bedwongen. "De laatste uren waren zwaar. Milko was onderkoeld en vaak gebeten door kwallen", zegt zijn coach en vriend Marcel van der Tocht.

Van Gool was gisterochtend om 6.00 uur vertrokken in het Noordierse Donaghadee, onder omstandigheden die volgens hemzelf niet ideaal waren. Er stond windkracht 4 en het water had een temperatuur van 14 graden. "Maar dat is in deze streken bijna tropisch", aldus Van Gool, die eraan toevoegde dat het deze week niet veel beter zou worden.

De diplomaat die voor de EU op de ambassade in Malawi werkt, heeft 10 dagen in Cork getraind. Het Noordkanaal staat bekend om zijn verraderlijke stromingen, koude water en talrijke kwallen. Van Gool zwom in 2011 het Kanaal tussen Engeland en Frankrijk over in een tijd van 10.29 uur.

Van Gools 10.34 uur voor het Noordkanaal is door één vrouw overtroffen, de Engelse zwemster Alison Streeter die driemaal sneller was; in tijden van 9.53 uur (in 1988), 10.02 uur (in 1997) en 10.04 uur (in 1989).

Volledig scherm
Milko van Gool tijdens een training.
Volledig scherm
De 35 kilometer tussen Donaghadee en Portpatrick is koud water met veel kwallen.