Volledig scherm
De voorgangers van de euchristieviering op het alternatieve kerkplein bij de schuur © Jan Ploegmakers

Mis bij SintJansfeest in Neerlangel toch in de openlucht, maar op een andere plaats

NEERLANGEL - Koning Joop Peters van het Sint Jansgilde sprak zondag in zijn slotwoord nadrukkelijk de dank uit naar zijn medebroeders van het Neerlangelse gilde. ,,Jullie hebben veel werk verricht de afgelopen dagen”, besloot hij zijn dankwoord. Hij doelde op het feit dat er veel gewikt en gewogen is over de plek voor de plechtige eucharistieviering.

Het veld onder de eikenbomen was te drassig, de stoelen zouden met de poten in de bodem wegzakken. Als ze voor binnen in de schuur hadden gekozen, zou het een donkere gebeurtenis worden. Het onlangs verharde gedeelte voor de schuur was volgens Peters een goed alternatief kerkplein.

Bedstro of onkruid
Tijdens de eucharistieviering voorgegaan door pastoor Harald Spiertz scheen de zon en vielen er gelijktijdig enkele druppels. Tijdens het vogelschieten is het niet steeds droog gebleven. De kinderen gingen naar de kindernevendienst. Een vast onderdeel is het plukken het onze lieve vrouwe bedstro wat door de pastoor gezegend wordt. De pastoor hield met de kinderen een praatje over het geplukte materiaal. Op een van de vragen antwoordde een van de kinderen: ,,Het is onkruid''. De vele bezoekers van het Sint Jansfeest lachten om het gevatte antwoord.

Vogelschieten
Sint Jansgilde schoot om de titel dagkoning en de winnaar werd Ilse de Klein-Brands.Na 143 schoten viel de vogel. Het Barbaragilde uit Ravenstein streed om de eer van Neerlangel, en de titel ging naar Harm Guelen met 82 schoten. En de derde titel was de winnaar van de vrije vogel waaraan iedereen mee kon doen. Deze prijs was dit jaar voor William de Klein na 94 schoten.

Volledig scherm
De genodigden op de eerste rij hebben aandacht voor het altaar © Jan Ploegmakers
Volledig scherm
Vooraf gegaan door de flambouwdragers van het Sint Jansgilde vertrekken de voorgangers van eucharistieviering © Jan Ploegmakers
Volledig scherm
Pator H. Spiertz zegent de geplukte bloemen van de kinderen © Jan Ploegmakers

Oss, Uden e.o.